Inspekcija maltretirala uspješnu firmu. Vuk Vuković: Zato sam otišao u Britaniju

Foto: Marko Dimic/PIXSELL, Screenshot: Facebook

IAKO su iz vlade u više navrata najavljivali da inspektori poduzetnike neće kažnjavati zbog manjih propusta, već će ih na njih ponajprije upozoravati i davati im rok u kojem propust moraju otkloniti, iskustva hrvatskih poduzetnika pokazuju da se u praksi kažnjavanje bez prethodne opomene nije puno promijenilo.

Jedan od posljednjih primjera je tvrtka Score Alarm, odnosno iOn Studio iz Zagreba, u čijem se vlasništvu ona nalazi, koju je Financijski inspektorat nedavno kaznio s 36.000 kuna. Osim tvrtke iOn Studio, kažnjene su i dvije odgovorne osobe u tvrtki pa sad svaka mora platiti po 2400 kuna kazne. Razlog? Tvrtku koju su stvorili prodali su 2017. godine multinacionalnoj Superbet Grupi u koju je, inače, nedavno uložio i jedan od najvećih ulagačkih fondova u svijetu - Blackstone, a transakciju nisu prijavili središnjoj banci.

>> Teror uhljeba: Inspektori bez upozorenja kaznili firmu zbog potpune gluposti

Vuk Vuković u grupi udruge Glas poduzetnika komentirao je ovaj slučaj, ali i ispričao svoje iskustvo iz Velike Britanije.

"Često dobijem pitanje zašto smo firmu registrirali u UK. Ova priča (i još hrpa sličnih) je samo jedan od sto razloga zašto.

Dakle top IT firma, stvarana godinama uz težak rad, bez ikakvih poticaja, bez mrlje, s posuđenih 3000 eura i posuđenim laptopom, danas vrlo uspješna, zapošljava, uplaćuje 6 milijuna kuna godišnje u proračun, stvara vrijednost do te razine da ju je preuzela jedna strana korporacija i na temelju njihove inovacije digla investiciju od 175m eura.

I kako se država odnosi prema takvoj firmi? Pa zapravo isto kao i prema svima bez političke zaštite: maltretira, šalje inspekcije, naplaćuje kazne doslovno za birokratske besmislice (u ovom slučaju zbog nedostatka potvrde o prodaji HNB-u što je, usput rečeno, javno dostupna informacija).

Umjesto da njih i svaku takvu drže kao kap vode na dlanu i stvaraju okruženje da imamo što više ovakvih firmi koje zapošljavaju, stvaraju vrijednost i, naravno, pune proračun", počeo je Vuković svoju objavu.

"Koliko se vas našlo u situaciji koju spominje vlasnik ove firme"

"Koliko se vas našlo u situaciji koju vlasnik ove firme, Ivan Klarić, spominje: "Tada su mi na sastanku u Poreznoj upravi, kada sam pokušao objasniti da sam vlasnik tvrtke puno duže od dvije godine, rekli 'da me razumiju s logičke strane, ali da su provjerili s nadređenima i da moraju postupiti ovako'. Tu mi je postalo jasno da će selidba biznisa iz Hrvatske postati neophodna, a slučaj čeka suđenje"

Koliko ste se puta našli u situaciji da razgovarate s nekim u inspektoratu, poreznoj, sudu, i osjećate se potpuno nemoćno dok im objašnjavate elementarnu logiku a oni, nakon par sati natezanja, odgovore: vi ste u pravu ali takav je zakon ili mi tako moramo postupiti?" piše Vuković, inače suosnivač i direktor britanske tvrtke Oraclum Intelligence Systems.

Ispričao vlastiti primjer iz Velike Britanije

Pa navodi vlastiti primjer iz Velike Britanije.

"Nema nikakvog razloga da tako nešto moramo trpiti. Podsjetit ću samo na svoj primjer kojeg sam par puta javno spomenuo. Imali smo neku malu grešku sa obračunom VATa, za nekih 200 funti smo oštetili britansku poreznu (HMRC). Ne da nismo dobili nikakvu kaznu niti upozorenje ili ukor, nego su nam samo poslali pismo i mail u kojem nam vrlo ljubazno objašnjavaju našu grešku i kako ju ispraviti u idućoj prijavi za par mjeseci. Da, za par mjeseci.

Jer njihova logika je da treba poticati firme da rastu i zapošljavaju što više jer upravo tako se maksimiziraju prihodi u proračunu. Nipošto im nije cilj ić okolo i tražit greške u poslovanju i naplaćivat kazne.

Za ovakve stvari se UGP bori. Da prestane ova suluda represija inspektora, porezne i sudova i da se promjeni stav tih institucija prema poduzetnicima. To je #Hrvatska20 koju tražimo.

To se naravno neće promijeniti preko noći, već će trajat godinama, ali korak po korak i doći ćemo do toga", napisao je Vuković.

Pročitajte više