Vuk Vuković o otkriću Index Istraga: Kod nas mutni financijaši dižu milijune...

VUK VUKOVIĆ komentirao je otkriće Index Istraga.

Naime, Index Istrage otkrile su da su šefovi i zaposlenici HNB-a tijekom proteklih 20 godina trgovali vrijednosnim papirima banaka koje nadziru, o kojima su imali povlaštene informacije. To bi moglo upućivati i na kazneno djelo trgovanja povlaštenim informacijama, ali i Europska središnja banka, krovna institucija svih središnjih banaka, to strogo zabranjuje.

Vukovićev komentar prenosimo u cijelosti.

"I mi svog konja za utrku imamo...

Jučer je izašao jedan report o tome kako je 35 američkih kongresmena imalo veće povrate na ulaganja u dionice i opcije od S&P-a u 2021. (vidi graf). Neki od njih po dva ili tri puta veći povrat. Btw, S&P je prošle godine rastao 27%. Jako lijepa zarada za kongresmene, zar ne?

Za usporedbu, samo 3 velika hedge fonda su 'pobijedila tržište' u 2021. i imala povrat veći od 27%. To je sigurno zato jer hedge fondovi vjeruju u Efficient Market Hypothesis, a političari ne.

ALI, i mi svoga konja za trku imamo!

Ali kod nas to rade centralni bankari ne političari

Kod nas to doduše ne rade političari (njima su dovoljne javne nabave, prenamjene GUP-ova, i crni fondovi), kod nas to rade centralni bankari 🙂

Jedna stvar koju sam još na faksu naučio je da je naše domaće tržište kapitala uglavnom poligon za insidersko trgovanje dionicama. Nema tu nikakve hipoteze efikasnog tržišta. Nema ni tržišta, ruku na srce. Lijepo je vidjeti da u HNB-u to znaju i cijene 😂

Naši političari tek moraju otkriti ovaj fenomenalan izvor sigurne zarade. Što se čeka?

Nemojte više kokošarit sa 10 tisuća kuna, digni koji milijunčić na 'tržištu'!

U SAD-u mutni financijaši preko insider tradinga dižu milijarde (ali bar budu tu i tamo uhapšeni), političari milijune. Kod nas mutni financijaši dižu milijune, političari desetke tisuća. Fakat kokošarenje (ok, Amerika je veća zemlja pa zato su iznosi taman lijepo skalirani).

No poanta je: političari - propuštate sjajne prilike za krađu! Ionako vas nitko ne bude zbog toga hapsio. Zbog javnih nabava bude, to ste već mogli skužit. Daj malo kreativnosti. Vidiš da prolazi.

Analiza američkih kongresmena

Sjajan text o našim junacima by Ilko Ćimić"

Pročitajte više