Vukasoviću i Luetiću nova radna mjesta u Brodosplitu

IAKO su smijenjeni zbog sumnje u upletenost u kriminalne radnje s tvrtkom Iceberg vlasnika Drage Mačeka i navodno pranje 6 milijuna dolara, bivši predsjednik i član Uprave Brodosplita Goran Vukasović i Ante Luetić i dalje primaju plaću od Brodosplita, piše Poslovni dnevnik. Bivša uprava nije smijenjena samo zbog sumnje u nezakonite radnje, već i zbog toga što je lažirala podatke u planu restrukturiranja.

Prema neslužbenim ali pouzdanim informacijama do kojih je došao list, Vukasovićeva plaća iznosi 22.000 kuna, što je čak više i od plaće ministra gospodarstva. Luetić mjesečno prima tisuću-dvije kuna manje od Vukasovića.

U prvoj izjavi listu glasnogovornik Brodosplita Josip Jurišić potvrdio je da su Vukasović i Luetić još uvijek na platnoj listi, da bi se sam opet javio i obznanio kako su njih dvojica opozvani s dužnosti u Upravi Brodosplita i preraspoređeni  na odgovarajuće funkcije prema njihovoj stručnoj spremi, na druga radna mjesta. Jurišić nije znao koja su to nova radna mjesta jer koriste godišnji odmor, a za njihova primanja je rekao da su poslovna tajna te da ih ne može komentirati.

Prema neimenovanom izvoru, bivša uprava je smijenjena ne samo zbog sumnje u nezakonit odljev 6 milijuna dolara po ugovoru s njemačkom kompanijom Wesels, već i zbog toga što su lažirali podatke u individulanom planu restrukturiranja Brodosplita, a koji je onda zbog stiješnjenosti rokovima morao biti do konca siječnja poslan u Bruxelles na uvid Europskoj komisiji.

U Bruxelles je poslan dokument u kojem piše da je u Brodosplitu zaposleno 20 posto djelatnika manje nego u 2003. godini, što je netočno. Ranije je u splitskom škveru radilo 4100 radnika, a sada ih je oko 4000.

U individulanom planu restrukturiranja nerealno je prikazan završni račun jer kratkoročna zaduženost raste, ali je zato bilanca pozitivnija; stručnjaci su ovu akrobaciju nazvali atentatom na struku. Naime, koristeći MRS 11, Uprava je rezervacije za pokriće gubitaka prebacila u stavku prihoda, ali ih pritom nije imenovala kao "rezervacije", već kao stavku "ostali prihodi". Među brojnim nepravilnostima, navedeno je da produktivnost raste; CGT Brodosplita kreće se sada oko 47,7 sati, prije nekoliko godina iznosio je 45, a to znači da je situacija po ovom parametru lošija, doznaje list. 

Pročitajte više