Vukovar: Bugarski potpredsjednik položio vijenac za bugarske vojnike

U povodu blagdana sv. Georgija, koji se danas u Bugarskoj slavi kao Dan hrabrosti i Dan bugarskih oružanih snaga, vijenac pred spomenobilježjem na bugarskom vojnom groblju u Vukovaru položio je bugarski potpredsjednik Angel Marin, koji je u posjetu Vukovarskosrijemskoj i Osječkobaranjskoj županiji. L

U pratnji bugarskog potpredsjednika bili su bugarski veleposlanici u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini Viktor Vlkov i Ljupčo Troharov.

Polaganju vijenaca na bugarskom vojnom groblju, na kojemu su po podacima Nacionalne zajednice Bugara u Hrvatskoj pokopana tijela 1056 bugarskih vojnika poginulih u proljeće 1945. u proboju Srijemske fronte, nazočili su i predstavnici vojno-diplomatskog zbora ui Hrvatskoj, Bugarske vojske u sasatvu SFOR-a, vukovarskih gradskih vlasti i Nacionalne zajednice Bugara u Hrvatskoj.

U ime ministra obrane i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH počast poginulim bugarskim vojnicima odao je brigadni general Zvonko Peternel.

"Hrvatski narod poštuje svu težinu povijesnog puta bugarskog naroda, a iskazujući počast žrtvama na ostvarenju toga puta, dokazujemo da smo iskreni prijatelji vaše domovine", poručio je general Peternel. Dodao je kako je današnje tradicionalno okupljanje na bugarskom vojnom groblju u Vukovaru, u spomen na bugarsku žrtvu u borbi protiv fašizma, jasan dokaz povezanosti Bugarske i Hrvatske u toj borbi.

(Hina) xždra ydd

Pročitajte više