Vukovar: Gradski muzej Vukovar obilježava 7. obljetnicu povratka

GRADSKI muzej Vukovara nizom događaja danas obilježava sedmu godišnjicu djelovanja u kulturnoj obnovi grada Vukovara nakon povratka iz progonstva.

S ponovnim djelovanjem u Vukovaru Muzej je započeo 27. svibnja 1998. godine, a u spomen na taj dan svake godine u Vukovaru se održava manifestacija "Nebo nad Vukovarom".

Ovogodišnju manifestaciju na ulazu u budući arheološko-turistički park Vučedol otvorila je ravnateljica Gradskog muzeja Ružica Marić, a otkrivena je i turistička ploča sa znakom arheološko-turističkog parka Vučedol.

"Formiranjem arheološko-turističkog parka nastojat ćemo Europi pokazati da je ovo područje na neki način ishodište europske civilizacije", rekla je Marić dodajući kako arheološka istraživanja Vučedola, koji se prostire na oko tri hektara površine, traju već više od stotinu godina.

Arheološkim istraživanjima koja posljednjih 20-ak godina vodi profesor Aleksandar Durman, koji je također bio nazočan otvorenju manifestacije "Nebo nad Vukovarom", na Vučedolu je otkrivena potpuno nova prapovijesna kultura skupina indoeuropskih naroda iz 3. tisućljeća prije nove ere.

U okviru obilježavanja 7. obljetnice povratka u Gradskom muzeju Vukovara večeras će se promovirati plakat "Nebo nad Vukovarom", upriličiti promocija filma o vukovarskom Gradskom muzeju dokumentarno-povijesnog programa HRT-a, te otvoriti izložba "Putovanja od kuće" četiri američke umjetnice koja je realizirana uz pomoć veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj.

Pročitajte više