Vukovar: Obilježen međunarodni dan nestalih osoba

MEĐUNARODNI dan nestalih osoba, 30. kolovoza, koji se obilježava u 30 zemalja svijeta, obilježen je danas u središtu Vukovara u znak sjećanja na stradanja, masovne grobnice i 578 osoba s područja Vukovarskosrijemske županije čija je sudbina još uvijek nepoznata.

Ivan Pšenica, predsjednik Udruge roditelja nasilno odvedenih hrvatskih branitelja "Vukovarske majke", tom je prigodom izjavio da bi se sudbina nestalih brže razotkrila kada bi predstavnici srpske manjine progovorili o onome što se zbivalo na okupiranim područjima.

"Hrvatska država treba pronaći način kako doći do tih informacija", rekao je Pšenica.

U središtu Vukovara održan je prigodni program i puštena su u zrak 1.262 balona s natpisom "Gdje su naši najmiliji", a položeni su i vijenci na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata te na spomen-obilježju Ovčara.

Hrvatska još uvijek traga za 1.262 nestale osobe. Po podacima Vladina Ureda za zatočene i nestale osobe, rasvijetljena je sudbina više od 90 posto nestalih, a riječ je o 18.000 osoba.

Iz srpskih logora oslobođeno je više od 7.500 osoba, a po podacima Hrvatskog društva zatočenika srpskih koncentracijskih logora kroz te je logore prošlo više od 20.000 osoba.

U Hrvatskoj je u posljednjih pet godina ekshumirano više od 4.000 posmrtnih ostataka, a samo s Novog vukovarskog groblja ekshumirano je 938 žrtava.

Nositelj obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba je Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, a organizator udruga "Vukovarske majke".

Pročitajte više