Vukovar- otvoreni 11. Ružičkini dani

U spomen na hrvatskog nobelovca, kemičara Lavoslava Ružičkog u Vukovaru je danas počeo dvodnevni znanstvenostručni skup 11. Ružičkini dani.

U ime pokrovitelja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti skup koji je održava u kino dvorani u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje otvorio je akademik Dragutin Fleš. Podsjetio je okupljene znanstvenike, stručnjake i gospodarstvenike na veliki doprinos kojem je razvoju kemije u svijetu dao nobelovac Lavoslav Ružička.

Nobelovu nagradu Lavoslav Ružička dobio je 1939. za rad na polimetilenima i terpenima.

"Iako je radni život i vijek proveo u Švicarskoj svoje prvo nobelovsko predavanje Ružička je održao u Zagrebu 1940. na temu "Od dalmatinskog buhača do seksualnih hormona" kojemu je nazočno bilo 3000 osoba" podsjetio je akademik Fleš istučući kako je i to znak snažnih veza koje je Ružička održavao s domovinom.

Osim Nobelove nagrade Ružička je za svoje znanstveni rad dobio i niz drugih priznanja, među ostalim počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu 1940. a iste godine postao je i počasni građanin Vukovara, grada u kojem je rođen 1887. Lavoslav Ružička umro je 1976. , u Mammernu na Bodenskom jezeru.

Tijekom dvodnevnog znanstvenog skupa 11. Ružičkini dani, posvećenog ove godine kvaliteti kao cilju svake proizvodnje, održat će se pet plenarnih predavanja a predviđen je i obilazak rodne kuće Lavoslava Ružičke u Vukovaru.

Organizatori 11. Ružičkinih dana su Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa, Društvo kemičara i tehnologa Borovo, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Društvo kemičara i tehnologa Osijek i Društvo kemičara i tehnologa Belišće.

(Hina) xžd yvkn

Pročitajte više