vukovar: počelo suđenje pripadnicima tzv. krajinske milicije i teritorijalne obrane

Pod predsjedanjem suca Ante Zeljka danas je na Županijskom sudu u Vukovaru počela glavna rasprava u postupku protiv osmorice hrvatskih državljana srpske nacionalnosti iz Borova nedaleko od Vukovara, optuženih da su od 1. kolovoza do 13. rujna 1991. u "Vatrogasnom domu i 'stanici milicije'" u prijeratnom Borovu Selu, a današnjem Borovu, počinili kažnjiva djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava te ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Uz prvookrivljenoga i drugookrivljenoga Jovana Čurčića (1956.) i Miloša Držajića (1969.) te petookrivljenoga Duška Mišića (1964.), koji su od 13. ožujka 2003. u pritvoru Okružnog zatvora u Osijeku, raspravi su nazočili i četvrtookrivljeni i šestookrivljeni Dragan (Bogdanov) Savić (1970.) i Željko Savić (1973.). Optuženima Mladenu Maksimoviću (1968.), Draganu (Čedinu) Saviću (1970.) i Jovici Vučenoviću (1959.) sudi se u odsutnosti jer su u bijegu.

Po optužnici oni su "kao pripadnici 'milicije tzv. SAO krajine' i 'teritorijalne obrane Borovo' naređivali ubijanje civilnog stanovništva, mučenje i nečovječno postupanje. Zatočenicima su nanosili velike patnje, tjelesne ozljede, slali ih na prisilni rad, pljačkali i protuzakonito zatvarali".

Tijekom glavne rasprave, kojoj je pristupio samo svjedok Željko Bek, petorica optuženika rekla su da se ne smatraju krivima za djela za koja su optuženi.

Svjedok Željko Bek je u zarobljeništvu u Borovu, po vlastitim riječima, bio tučen, a na upit odvjetnika nije međutim mogao potvrditi je li ga je tukao tko od optuženika. Za prvooptuženika Jovana Čurčića rekao je kako je bio "centralna figura" u Borovu, a to je zaključio po njegovu držanju i odnosu prema drugima.

Svjedočenjem Željka Beka glavna rasprava je prekinuta i nastavlja se 13. siječnja saslušanjem peterih svjedoka.

U tijeku sudskog postupka protiv osmorice optuženika iz Borova predviđeno je saslušanje 50-ak svjedoka.

(Hina) žd dd

Pročitajte više