Vukovar: Predstavnici 4 liste traže raspisivanje novih izbora

ZBOG treći put promijenjena redoslijeda zbirne izborne liste za vukovarsko Gradsko vijeće predstavnici triju vukovarskih gradskih nezavisnih lista i koalicije HSS-HNS zatražili su na današnjoj konferenciji za novinare raspuštanje Gradskog izbornog povjerenstva i raspisivanje novih lokalnih izbora za Vukovar.

Oni, naime, smatraju da su oštećeni promjenom rednog broja na listi, jer su se na taj broj pozivali u izbornoj promidžbi u pozivu biračima da glasuju za njih.

Predsjednica vukovarskog HSS-a Anica Marić podsjetila je da je 23. travnja u dnevnom listu "Glas Slavonije" objavljena zbirna lista Gradskog izbornog povjerenstva, a da su 6. svibnja, kad je predavan popis osoba za biračke odbore, predstavnici političkih stranaka, koalicija i nezavisnih lista saznali da je promijenjen redoslijed na zbirnoj listi.

"Dobili smo odgovor kako je to učinjeno jer je nastala pogrješka u redoslijedu budući da su stranačke koalicije stavljene pod slovo k, što nije bilo ispravno", objasnila je Marić. Dodala je da je na te promjene prigovorom reagirao vukovarski HSP i da je Županijsko izborno povjerenstvo 12. svibnja prihvatilo prigovor te obavijestilo nositelje lista da će se primjenjivati prvoobjavljena lista u "Glasu Slavonije".

"Isti dan, 12. svibnja, prigovor Županijskom izbornom povjerenstvu na promjenu redoslijeda zbirne izborne liste uputila je i koalicija HSS-HNS, ali je naš prigovor odbijen", rekao je predsjednik vukovarskog HNS-a Marin Krizmanić.

"Nije mi jasno kako je ŽIP donio dvije sasvim drukčije odluke, iako su se i HSP i koalicija HSS-HNS žalili na istoj osnovi", rekao je Krizmanić, ocijenivši da je posrijedi "izborni inžinjering ili nepoznavanje zakona".

Ustvrdio je da je promjenom redoslijeda zbirne izborne liste "nanesena šteta strankama, koalicijama i nezavisnim listama kojih se redoslijed mijenjao tri puta".

"Jedino se nije mijenjao redoslijed HDZ-a, DC-a i HPS-a", rekao je, izrazivši i nezadovoljstvo sastavima biračkih odbora u koji su, kako je kazao, "birana djeca iz bogatih vukovarskih obitelji".

U ime nezavisnih lista novinarima su se obratili Petar Bor, Srđan Šijaković i Danijel Rehak.

Predsjednik ŽIP-a Ante Zeljko u izjavi za Hinu rekao je da na zbirnu listu objavljenu 23. travnja u "Glasu Slavonije" u zakonskom roku od 48 sati nije prispjela nijedna žalba, ali da su uzeli u obzir prigovore koji su stizali nakon toga.

Prema njegovim riječima, uputa iz Državnog izbornog povjerenstva o redosljedu pod koji na izbornoj listi idu koalicije došla je 26. travnja, dakle nakon objave izborne liste 23. travnja.

"Nakon dobivene upute ispravili smo to i redni brojevi su sada isti kao na početku", rekao je Zeljko, dodajući kako ne vidi razloge zbog kojih bi se izbori u Vukovaru odgodili.


Pročitajte više