Vukovar - proslava blagdana sv. Bone, zaštitnika grada, 24. i 25. lipnja

Pod pokroviteljstvom Grada Vukovara i u organizaciji vukovarskog franjevačkog samostana, 24. i 25. lipnja proslavit će se 250. obljetnica otkako je tijelo svetoga Bone Mučenika, zaštitnika toga grada, dopremljeno u Vukovar.

Sveti Bono bio je rimski vojnik, a pokrstio se za velikog progona kršćana u vrijeme Galiena, zbog čega je pogubljen mačem. Na molbu o. Josipa Jankovića, papa Benedikt XIV. dao je odobrenje da se tijelo sv. Bone prebaci u Vukovar, gdje je dopremljeno 24. lipnja 1754. godine.

Svečevo tijelo prije Domovinskog rata bilo je izloženo u staklenom sarkofagu u župnoj crkvi svetih Filipa i Jakova. Početkom srpske agresije na Vukovar 1991. franjevci su tijelo sveca spremili u kriptu crkve, gdje je ostalo sve do 1995. godine, kada su ga nepoznate osobe zapalile. Ostali su sačuvani tek ostaci jedne ruke sveca.

Proslava velikog jubileja sv. Bone, zaštitnika Vukovara, počet će 24. lipnja u 18 sati na obali Dunava ispred Hrvatskog veslačkog kluba Vukovar, gdje će relikvija biti dovezena brodom, kao što je i tijelo bilo dopremljeno prije 250 godina. Odatle će se relikvije sveca svečanom procesijom ulicama Vukovara vratiti u župnu crkvu sv. Filipa i Jakova.

Na blagdan svetoga Bone, 25. lipnja, svečanu euharistiju u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova predvodit će biskup đakovački i srijemski mons. Marin Srakić.

(Hina) xždra yjn

Pročitajte više