Vukovarka krivi bolnicu za nestručnost i invaliditet svojega sina

VUKOVARSKA majka Viktorija Lacković podigla je na Općinskom sudu tužbu protiv Opće bolnice u Vukovaru, tvrdeći kako je osoblje bolnice zbog nestručnosti prilikom porođaja skrivilo teški invaliditet njezinog danas četverogodišnjeg sina, prenosi Novi list.

Viktorija Lacković tvrdi da je zbog pogreške liječnika njezin sin Leo osao bez kisika, što je prouzročilo teško oštećenje mozga, zbog kojeg je Leo danas posve ovisan o njezinoj pomoći, a prema ocjenama liječnika male su šanse da će ikada biti sposoban za samostalan život.

Zbog svega toga majka je odlučila putem svojega odvjetnika Slavka Nedića pokrenuti građansku parnicu u kojoj od bolnice zahtijeva dva milijuna kuna odštete, jer liječnike u toj bolnici smatra odgovornima za tragediju koja se dogodila.

Četverogodišnji Leo danas ne hoda i ne govori, ne može samostalno sjediti niti napraviti jedan jedini pokret bez pomoći, a nema nikakve vjerojatnosti niti da će se njegovo stanje u budućnosti popraviti.

Liječnici nisu pravodobno uočili čeoni položaj ploda

Viktorija Lacković je u vukovarsku bolnicu primljena 4. veljače 2006. Godine i oko 19 sati s razvijenim trudovima upućena je u rađaonicu, gdje su počeli problemi.

Prema nalazima vještaka, liječnici nisu na vrijeme uočili nepovoljan položaj ploda, te su u dva navrata koristili vakuum kako bi obavili porođaj, no on nije dao rezultata, a novorođenče je zaostalo u porođajnom kanalu.

Tek kada su liječnici otkrili usporavanje bila ploda, koje je duže vrijeme ostalo u porođajnom kanalu, pristupili su carskom rezu, no šteta je već bila počinjena i dijete je pretrpjelo teška oštećenja mozga.


Odvjetnik Nedić tužbi će priložiti i nalaz vještaka Hrvatskog društva za medicinska vještačenja u Zagrebu, u kojem se tvrdi da osobe koje su obavljale porođaj u vukovarskoj bolnici nisu pravovremeno uočile da se radi o "čeonom" položaju glavice ploda, te da su to uočili tek kada su obavili carski rez, no tada su nepovratna oštećenja moždane funkcije ploda već nastala.

Pročitajte više