"Vukovarski trojac osramotio nas je pred svijetom"

DA SMIJEŠNO mala zatvorska kazna koju je Haški sud odredio "vukovarskom trojcu" nije šokirala samo hrvatsku javnost vidljivo je iz komentara na forumu srbijanskog portala B92.

"Osramotili su nas pred svijetom. Doživotna robija je premalo za ovakve izrode", "Onaj tko pobije zarobljenike i ranjenike nema se pravo nazivati oficirom. Sramota je to za srpsku vojsku i časni oficirski kadar". To su samo neki od, zasad ipak malobrojnih komentara, kojima je srbijanska javnost popratila vijest o presudi određenoj Mrkšiću, Šljivančaninu i Radiću.

"Znači za odobravanje i skrivanje pet godina. Pa Šešelja će onda osuditi na tri mjeseca uvjetno. Nadajmo se samo da će suđenje potrajati barem desetak godina", skeptična je srbijanska javnost prema autoritetu Haškog suda. "Ništa čudno, kakav je taj sud dosta su i dobili."

"Ovo je doslovno krah civilizacije, barem kad se radi o pravu, pravdi, zločinu i kazni. Nakon Srebrenice još jedan udarac ne samo za obitelji žrtava, već i za normalizaciju odnosa u regiji. Europa i Haag žele da Hrvati, Srbi, Bošnjaci imaju dobrosusjedske odnose, da zaborave prošlost, ratove i zločine ili barem da oproste jedni drugima i da stvaraju zdraviju budućnost. A onda donose sramne presude! Kako Europa misli nakon ovakvih presuda da Hrvati i Srbi imaju normalne odnose?", pita se jedan od čitatelja B92 uz zaključak: "Suživot na ovim prostorima još će jako dugo biti samo priča za naivne."

P.V.
Foto: AFP

Pročitajte više