Vukovarsko ŽDO pokrenulo istragu protiv generala Stojanovskog

DRŽAVNO odvjetništvo Vukovarsko-srijemske županije pokrenulo je istragu o utvrđivanju vjerodostojnosti navoda iz hrvatskog tiska u kojima se načelnika makedonske vojske generala Miroslava Stojanovskog sumnjiči da je sudjelovao u ratnim zločinama u Vukovaru 1991., potvrdio je županijski državni odvjetnik Božidar Piljić.

Piljić kaže da je odmah nakon pojavljivanja novinskih tekstova o sudjelovanju načelnika makedonske vojske Stojanovskog u srpskoj agresiji na Vukovar 1991., Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru pokrenulo predradnje za pokretanje istražnog postupka o njegovoj ulozi u agresiji na Vukovar 1991. godine.

"Nakon što je jučer iz Državnog odvjetništva Republike Hrvatske stigao zahtjev za pokretanjem istrage u slučaju Stojanovski, jutros sam izdao nalog policiji da istraži navode iz tiska te prikupi saznanja od osoba koje nešto znaju o ulozi generala Stojanovskog u agresiji na Vukovar 1991. godine", rekao je Piljić.

Također je dodao kako, sukladno Zakonu o kaznenom postupku, policija ima rok od 30 dana da prikupi sva saznanja i o njima izvijesti Županijsko državno odvjetništvo koje će zatim ocijeniti postoje li pretpostavke za podizanje optužnice protiv načelnika makedonske vojske.

Zahtjev za podizanjem optužnice za ratni zločin protiv generala Stojanovskog u srijedu je predsjedniku države Stjepanu Mesiću i predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu uputilo Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora.

Bivši logoraši generala Stojanovskog optužuju da je tijekom srpske agresije na Vukovar bio "zapovjednik vojnih policajaca koji su 18. studenoga 1991. na položaju Rističev salaš zarobili desetak pripadnika II. bojne 204. vukovarske brigade, odveli ih u smjeru Vučedola i od tada im se gubi svaki trag".

Generala Stojanovskog bivši zatočenici srpskih koncentracijskih logora također optužuju da je "19. studenoga 1991. nadgledao ulazak branitelja II. bojne 204. vukovarske brigade s Mitnice u autobuse na Ovčari i osobno ih privodio do koncetracijskog logora u Srijemskoj Mitrovici uz verbalno vrijeđanje i prijetnje".

Pročitajte više