Vuković: Haškom sudu smeta što je Hrvatska obranila svoju samostalnost



"IZ OVE presude može se zaključiti da nije u pitanju ratni zločin Hrvatske vojske, nego da Haški sud nije zadovoljan što je Hrvatska uspjela obraniti svoju samostalnost", izjavio je Milan Vuković, bivši predsjednik Vrhovnog suda, komentirajući presudu Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Vuković tvrdi da je ova presuda razotkrila sve probleme koji su nastali raspadom Jugoslavije.

Vuković je tako istaknuo da je Franjo Tuđman preko tadašnjeg voditelja međunarodnih snaga Yasushia Akashia 4. kolovoza 1995. tražio da se ostvari kontakt s pobunjenim Srbima kako bi se sve riješilo pregovorima, mirnim putem. Kaže da je zanimljivo što sud nije uopće spomenuo da je Mile Martić istog tog dana u 16 sati naredio evakuaciju Krajine.

"Rat protiv srpske agresije u Hrvatskoj je prije Oluje već trajao četiri i pol godine. Tako se može zaključiti da je ključnu ulogu u presudi imala politika nekih zapadnih sila, predvođenih Velikom Britanijom", kaže Vuković. Istaknuo je i da je u presudi Haški sud ignorirao brojne činjenice.

Čičak: Odgovorniji je Jarnjak nego Gotovina

Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik HHO-a, smatra da su Gotovina i Čermak platili zbog tuđih zločina. "Stvari koje je sudac Orie govorio u obrazloženju presude uglavnom su poznate. Nitko ne osporava da je bilo zločina nakon Oluje", kaže Čičak, ali ističe da generali za te zločine nisu odgovorni.

Govoreći o "udruženom zločinačkom pothvatu", Čičak ističe da bi u pravomoćnoj presudi morala biti navedena imena i ostalih članova tog pothvata. Njihovo bi gonjenje tada trebalo preuzeti Državno odvjetništvo. "Prema funkciji koju su obavljali, od Gotovine i Čermaka bi trebali biti odgovorniji Ivan Jarnjak koji je bio ministar policije i Mate Laušić koji je bio šef vojne policije", kaže Čičak.

Pročitajte više