Vuvuzele postale hit na iPhoneu



MNOGI kažu da je bilo samo pitanje vremena dok iritantne trube koje su zagorčale život svim gledateljima Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi ne postanu hit na iPhoneu.

Aplikacija iVuvuzela, koja glumi zvuk plastičnih truba koje organizatori SP-a neće zabraniti zato što su te trube, izmišljene u Meksiku, dio "domaće kulture", skinuta je već više od milijun puta.

Proizvode "samo" 90 decibela

Ironija je u tome što su aplikaciju dizajnirala dvojica Nizozemaca. Nizozemci su na SP-u među najljućim protivnicima truba –Bert van Marwijk zabranio ih je na treningu svoje momčadi, a napadač Robin van Persie okrivio ih je zato što nije čuo zvižduk suca.

Aplikacija je dizajnirana prije osam mjeseci. U prvih osam mjeseci skinuta je samo nekoliko puta, ali od početka prvenstva broj skidanja, posebno iz Velike Britanije, Njemačka i Francuske, drastično je porastao.

Aplikacija iVuvuzela proizvodi do 90 decibela buke na iPhoneu, iPodu Touchu i iPadu, dok pravi primjerak trube može proizvesti preko 130 decibela. "Uvijek možete priključiti iPhone na pojačalo", rekao je jedan od dizajnera aplikacije Lyan van Furth.

Pročitajte više