VW Golf i Ford Fiesta najpopularniji u Europi

USPRKOS krizom uzrokovanom padu prodaje neki modeli uspijevaju unaprijediti prodaju. Na vrhu ljestvice najprodavanijih modela na europskom tržištu nalaze se stari znanci u novom pakiranju, VW Golf i Ford Fiesta.

Prema podacima koje je podastrijela Jato Dynamics, VW Golf VI je u rujnu ostvario rekordnu prodaju od čak 59.552 primjeraka, što je čak 56% više u odnosu na isti mjesec prošle godine. Nadalje, prodaja novog Golfa je u prvih devet mjeseci je skočila za 21,3% u odnosu na godinu prije.

Nova Fordova uzdanica, legendarna Fiesta, nalazi se na drugom mjestu. Prodan je 51.291 primjerak ili čak 63,9% više u odnosu na godinu prije, odnosno čak 12.000 više od trećeplasirane Opel Corse.

Razloga za zadovoljstvo imaju i u Fiatu. Oba najpopularnija modela ušla su na Top 10 ljestvicu i zabilježila plus na godišnjoj razini. Prodaja Punta skočila je u rujnu za 66,2%, a Pande 14,4%. Recimo i kako je Renault Megane zaokružio ljestvicu i postigao u rujnu rast od nevjerojatnih 90,4% u odnosu na rujan prošle godine.

Isto ime stoji i na vrhu ljestvice u konkurenciji brandova. Prvi je Volkswagen s 1.241.755 prodanih primjeraka u prvih devet mjeseci, odnosno 155.770 prodanih vozila u rujnu. U usporedbi s ekvivalentnim razdobljima u prošloj godini to je rast od 3,7, odnosno 16,3%. Drugoplasirani Ford bilježi godišnji (I-IX mj) rast od 1,3% , dok je u rujnu prodaja skočila za 18%.

Pohvalno s obzirom da europsko tržište ove godine bilježi prosječni pad od 5,7%, a tek u rujnu ima mjesečni rast od 7,5%.

Pročitajte više