Wall Street nadoknadio dio gubitaka, juan se stabilizirao

Foto: EPA

NA WALL STREETU su cijene dionica porasle više od 1 posto, nadoknadivši dio gubitaka od prethodnoga dana, jer su nakon stabilizacije tečaja juana ponešto splasnula strahovanja da će Kina koristiti valutu kao oružje u trgovinskom ratu sa SAD-om.

Dow Jones ojačao je 311 bodova ili 1,21 posto, na 26.029 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,30 posto, na 2.881 bod, a Nasdaq indeks 1,39 posto, na 7.833 boda.

Nakon što su dan prije potonuli oko 3 posto, ti su indeksi jučer nadoknadili dio gubitaka jer je ulagače ohrabrila stabilizacija tečaja kineskog juana.

Kineska središnja banka odredila je jučer tečaj juana na 6,86 juana za dolar, nakon što ga je dan prije postavila iznad 7 juana za dolar, zbog čega je cijena kineske valute zaronila na najnižu razinu u 11 godina.

To je uznemirilo ulagače i izazvalo strahovanja da će Kina koristiti tečaj u trgovinskom ratu sa SAD-om. Slabljenjem juana, naime, kineski proizvodi na inozemnim tržištima postaju cjenovno konkurentniji, dok američki postaju skuplji na kineskom tržištu.

Juan stabilan

No stabilizacija tečaja juana jučer je umirila ulagače.

''To je signal kineske strane da želi zadržati juan stabilnim. No to pokazuje i kako se brzo situacija može promijeniti. To određuje ton na tržištu i jedan je od uzroka straha'', kaže Quincy Krosby, analitičarka u tvrtki Prudential Financial.

Na Wall Streetu su cijene dionica pod pritiskom od polovice prošloga tjedna kada je predsjednik SAD-a Donald Trump zaprijetio Kini uvođenjem carina na daljnjih 300 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz.

Kina je, pak, početkom tjedna odgovorila slabljenjem tečaja juana prema dolaru, što je Trump nazvao valutnom manipulacijom.

No strahovanja od jačanja trgovinskih tenzija ponešto su splasnula nakon stabilizacije tečaja kineske valute i poruke iz Bijele kuće da Trump planira pozvati kinesku trgovinsku delegaciju na pregovore u rujnu.

Pregovori bez pomaka

Prošloga su tjedna trgovinski pregovori u Šangaju protekli bez pomaka.

SAD i Kina vode trgovinski rat od prošle godine, a te su napetosti negativno utjecale na globalne nabavne lance i potresle financijska tržišta.

Dosad su dva najveća gospodarstva svijeta međusobno uvela carine na robu ukupne vrijednosti veće od 360 milijardi dolara, što šteti industrijskim tvrtkama na obje strane Pacifika.

Najviše su jučer na Wall Streetu porasle cijene dionica u tehnološkom sektoru, 1,6 posto, nakon što su dan prije potonule više od 4 posto jer te kompanije velik dio svojih prihoda ostvaruju u Kini pa svaka loša ili dobra vijest o trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine izaziva velike promjene cijena tih dionica.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,72 posto, na 7.171 bod, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,78 posto, na 11.567 bodova, a pariški CAC 0,13 posto, na 5.234 boda.

Pročitajte više