Jako porasle dionice Applea i Nvidije

Foto: EPA

Na Wall Streetu je jučer S&P 500 nadoknadio gubitke od prethodnoga dana, kao i Nasdaq indeks, jer su ulagače ohrabrili podaci o manjem nego što se očekivalo rastu proizvođačkih cijena u SAD-u. Dow Jones oslabio je 0.01 posto, na 38.459 bodova, dok je S&P 500 porastao 0.74 posto, na 5.199 bodova, a Nasdaq indeks 1.68 posto, na 16.442 boda.

Tako su S&P 500 i Nasdaq indeks nadoknadili gubitke od prethodnoga dana, kada su oštro pali, nakon podataka o većoj inflaciji u SAD-u nego što se očekivalo. Jučer su, pak, ulagače ohrabrili podaci o manjem nego što se očekivalo rastu proizvođačkih cijena u ožujku, pa se ulagači nadaju da bi inflacija uskoro mogla popustiti, što bi otvorilo vrata američkoj središnjoj banci za smanjenje kamatnih stopa.

U fokusu kvartalni poslovni rezultati kompanija

I jučer je nekoliko dužnosnika Feda poručilo da središnja banka nema razloga žuriti sa smanjenjem kamata i da treba biti strpljiv dok inflacija ne bude u silaznoj putanji prema Fedovoj ciljanoj razini od 2 posto. Rast S&P 500 i Nasdaq indeksa ponajviše se zahvaljuje skoku cijena dionica tehnoloških divova Applea i Nvidije za više od 4 posto.

U fokusu ulagača danas će, kao i idućih tjedana, biti kvartalni poslovni rezultati američkih kompanija. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju porasle oko 5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0.47 posto, na 7.923 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0.79 posto, na 17.954 boda, a pariški CAC 0.27 posto, na 8.023 boda.

Pročitajte više