Wall Street ojačao više od 1 posto

Foto: Hina

NA WALL Streetu su cijene dionica porasle više od 1 posto jer ulagači vjeruju da će predsjednik SAD-a Donald Trump popustiti u vezi s najavljenim carinama na uvoz čelika i aluminija, pa su splasnula strahovanja od trgovinskih ratova.

Dow Jones ojačao je 336 bodova ili 1,37 posto, na 24.874 boda, dok je S&P 500 porastao 1,10 posto, na 2720 bodova, a Nasdaq indeks 1,0 posto, na 7330 bodova.

Strah od inflacije

Ti su indeksi jučer nadoknadili dio gubitaka od prošloga tjedna, kada su cijene dionica na najvećoj svjetskoj burzi oštro pale, nakon što je Trump najavio carine na uvoz čelika od 25, a aluminija od 10 posto.

To je izazvalo strahovanja od rasta inflacije u SAD-u, povećanja troškova poslovanja kompanija u pojedinim sektorima i izbijanja trgovinskih ratova.

No na početku ovoga tjedna ulagači su nešto optimističniji jer vjeruju da se radi samo o Trumpovoj prijetnji zbog visokog trgovinskog deficita SAD-a i da će nakon najave o carinama uslijediti pregovori o tome kako riješiti situaciju.

Trump je jučer poručio da bi Kanada i Meksiko mogli izbjeći predložene carine ako promijene neka stajališta u pregovorima o Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Ohrabrujuće protumjere

"Čini se da je Trump ovim komentarom pokazao neke svoje karte. Ne vjerujem da je slučajnost što se sve ovo dogodilo dok se zaključuje jedna runda pregovora o NAFTA-i", kaže Mona Mahajan, analitičarka u tvrtki Allianz Global Investors.

Ohrabruje, kaže, i što nema najava konkretnih protumjera od strane drugih zemalja.

Doduše, Europska komisija poručila je da će u srijedu razmatrati protumjere Trumpovoj odluci, da će odgovor Europe biti "brz, čvrst i razmjeran" i u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO), no dio analitičara smatra da neće biti potrebe za time.

"Trumpova vlada vidi tržište dionica kao pokazatelj uspjeha, a tržišta su ovih dana poručila da trgovinski rat nije dobra ideja", kaže Art Hogan, strateg u tvrtki B. Riley FBR.

Rast cijena dionica

Pozitivno je na tržišta utjecao i ishod parlamentarnih izbora u Italiji u nedjelju. Doduše, uspjeh protestnih stranaka, euroskeptika i krajnje desnice, koji su dobili rekordno velik broj glasova, poremetio je tradicionalnu podjelu snaga i uveo zemlju u političku neizvjesnost, no analitičari kažu da je moglo biti i gore.

"Činjenica da nismo vidjeli nemire na ulici i pozive na poteze kao što je Brexit umirili su ulagače", kaže Mona Mahajan.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše u komunalnom, 1,95 posto. Slijedio je financijski sektor, s rastom od 1,4 posto, dok je energetski ojačao 1,1 posto jer su se cijene nafte, nakon prošlotjednog oštrog pada, jučer ponešto oporavile.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,65 posto, na 7115 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,49 posto, na 12.090 bodova, a pariški CAC 0,60 posto, na 5167 bodova.

Pročitajte više