Wall Street oslabio drugi dan zaredom

Foto: EPA

NA WALL STREETU su jučer cijene dionica pale, drugi dan zaredom, jer su nakon solidnih gospodarskih pokazatelja splasnule špekulacije o agresivnom smanjenju kamatnih stopa američke središnje banke.

Dow Jones oslabio je 115 bodova ili 0,43 posto, na 26.806 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,48 posto, na 2975 bodova, a Nasdaq indeks 0,78 posto, na 8098 bodova.

Pad indeksa drugi trgovinski dan zaredom posljedica je boljih nego što se očekivalo podataka s američkog tržišta rada.

Ti podaci, objavljeni u petak, pokazali su da se rast američkog gospodarstva ne usporava onoliko brzo koliko su se ulagači plašili, pa su splasnule špekulacije o oštrom smanjenju kamatnih stopa Feda.

Smanjenje kamata

Doduše, trgovci na tržištu novca i dalje procjenjuju da je gotovo sigurno da će Fed na sjednici krajem srpnja kamate smanjiti za 0,25 postotnih bodova, no više gotovo nitko ne očekuje rez od 0,50 postotnih bodova.

Polovicom prošloga tjedna Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli su najviše razine u povijesti upravo zahvaljujući nadi ulagača da će Fed agresivno smanjiti kamate, no sada su te nade splasnule.

Stoga za daljnje smjernice ulagači nestrpljivo čekaju izvješće predsjednika Feda Jeromea Powella o gospodarskoj situaciji i monetarnoj politici u prvom polugodištu, koje će prezentirati u Kongresu polovicom ovoga tjedna.

Ulagači su oprezni i zbog toga što uskoro počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata, a analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će u drugom tromjesečju dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa biti 0,1 posto manja nego u istom lanjskom razdoblju.

"Ulagači su oprezni dok nastoje procijeniti kakve će biti zarade kompanija u proteklom tromjesečju i kakve bi mogle biti procjene poslovanja u trećem i četvrtom kvartalu", kaže Peter Tuz, predsjednik u tvrtki Chase Investment Counsel.

Zdravstveni sektor među najvećim gubitnicima

Među najvećim je gubitnicima jučer bio zdravstveni sektor, s prosječnim padom cijena dionica za 0,8 posto, što je posljedica najave predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da će donijeti novu uredbu kojom bi se smanjile cijene lijekova na recept.

Osjetno su, 0,7 posto, pale i cijene dionica u tehnološkom sektoru, što je ponajviše posljedica pada cijene Applea za više od 2 posto, nakon što su analitičari Rosenblatt Securitiesa preporučili prodaju te dionice jer smatraju da bi poslovanje Applea moglo značajno oslabiti u idućih šest do 12 mjeseci.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,05 posto, na 7549 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,20 posto, na 12.543 boda, a pariški CAC 0,08 posto, na 5589 bodova.

Pročitajte više