Wall Street pao s rekordnih razina

Ilustracija: EPA

Na Wall Streetu je jučer S&P 500 indeks skliznuo s rekordne razine, kao i Nasdaq, jer su ulagači oprezni uoči novih makroekonomskih pokazatelja i izvješća predsjednika Feda Jeromea Powella u Kongresu.

Dow Jones oslabio je 0.25 posto, na 38.989 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0.12 posto, na 5130 bodova, a Nasdaq indeks 0.41 posto, na 16.207 bodova.

Tijekom cijelog trgovinskog dana indeksi su se izmjenjivali u pozitivnom i negativnom području da bi netom prije zatvaranja tržišta zaronili u minus.

Optimizam zbog AI-a

S jedne strane, pozitivno na tržište utječe optimizam u vezi razvoja umjetne inteligencije, što podržava rast cijena dionica tehnoloških divova, kao što su proizvođači čipova Nvidia i Advanced Micro Devices.

S druge strane, splasnule su nade ulagača da će američka središnja banka u ovoj godini agresivno smanjiti kamatne stope.

Američko gospodarstvo i dalje je prilično čvrsto, a inflacija ne popušta tako brzo kao što su se ulagači nadali, pa su očekivanja o smanjenju kamatnih stopa pomaknuta s ožujka na lipanj.

Čelnici Feda poručuju da nema razloga žuriti s rezom kamata, stoga će u fokusu ulagača biti izvješće predsjednika središnje banke Powella u Kongresu, koje će se održati u srijedu i četvrtak.

Čeka se izvješće o zapošljavanju u SAD-u

Ulagači će pažljivo pratiti njegove komentare u vezi inflacije, kretanja u gospodarstvu i mogućem smanjenju kamata.

U petak će, pak, biti objavljeno izvješće o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta jer pokazuje koliko je snažno tržište rada i koliko rastu plaće.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0.55 posto, na 7640 bodova, a frankfurtski DAX 0.11 posto, na 17.716 bodova. No, pariški CAC ojačao je 0.28 posto, na 7956 bodova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.