Wall Street pao treći dan zaredom

Ilustracija: EPA

Na Wall Streetu jučer su burzovni indeksi pali treći dan zaredom jer bi zbog visoke inflacije kamatne stope američke središnje banke mogle ostati povišene dulje razdoblje nego što se očekivalo.

Dow Jones oslabio je 1.08 posto, na 34.070 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1.63 posto, na 4.330 bodova, a Nasdaq indeks 1.82 posto, na 13.223 boda.

Pad indeksa posljedica je procjena čelnika Feda, objavljenih dan prije, da bi kamatne stope do kraja godine mogle još jednom porasti i da bi se mogle zadržati na povišenim razinama dulje nego što se očekivalo.

Inflacija popušta, ali nedovoljno brzo, pa bi smanjenje kamata iduće godine moglo uslijediti kasnije nego što su se ulagači nadali.

"Postignut napredak u borbi s inflacijom, ali nije svladana"

Nakon sjednice čelnika Feda, jučer je predsjednik središnje banke Jerome Powell na konferenciji za medije kazao da je postignut napredak u borbi s inflacijom, ali da bi stopa trebala biti još niža da bi se moglo reći da je inflacija savladana.

Zbog toga su porasli prinosi na američke državne obveznice, što loše utječe na tržište dionica. Prinosi na 10-godišnje obveznice dosegnuli su jučer 4.49 posto, najvišu razinu u 16 godina, dok su prinosi na 2-godišnje obveznice porasli na 5.20 posto.

„Ako kamate ostanu povišene dulje razdoblje, doći će do većeg naprezanja sustava i većeg pritiska na gospodarstvo. A to, zajedno s povišenim prinosima na obveznice, u ovom trenutku loše utječe na tržište dionica”, kaže Thomas Martin, portfelj menadžer u tvrtki GLOBALT.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0.69 posto, na 7.678 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1.33 posto, na 15.571 bod, a pariški CAC 1.59 posto, na 7.213 bodova.

Pročitajte više

 

Pročitajte više