Wall Street pao više od 1 posto

Foto: EPA

NA WALL Streetu su jučer cijene dionica pale više od 1 posto, čime je nastavljena silazna putanja burzovnih indeksa jer se ulagači plaše negativnog utjecaja trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine na svjetsko gospodarstvo.

Dow Jones oslabio je 286 bodova ili 1,11 posto, na 25.490 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,19 posto, na 2.822 boda, a Nasdaq indeks 1,58 posto, na 7.628 bodova.

U tri od posljednja četiri trgovinska dana ti su indeksi zabilježili pad jer se ulagači plaše da će trgovinski sukob između SAD-a i Kine izazvati usporavanje rasta svjetskog gospodarstva i negativno utjecati na poslovne rezultate kompanija.

Prošloga je tjedna SAD uvrstio Huawei na listu kompanija koje ne mogu kupovati komponente i tehnologiju od američkih kompanija bez dozvole vlade zbog prijetnji nacionalnoj sigurnosti.

Uz to, Washington je poručio da bi za mjesec dana mogao povećati carine na još oko 300 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz, nakon što je nedavno povećao carine na 200 milijardi dolara kineskog uvoza.

Kina je na to najavila protumjere na uvoz iz SAD-a, a jučer je poručila i da bi Washington trebao korigirati svoje pogrešne poteze kako bi se trgovinski pregovori nastavili.

"Čini se sve manje vjerojatnim da bi kratkoročno trgovinski rat mogao završiti, a to je preplašilo ulagače”, kaže Lamar Villere, portfelj menadžer u tvrtki Villere & Co.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih devet cijene su dionica jučer pale, a porasle su samo u defanzivnim sektorima, komunalnom i nekretninskom.

Pročitajte više