Wall Street porastao više od 1 posto

Ilustracija: EPA

NA WALL Streetu su u srijedu burzovni indeksi porasli više od 1 posto, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru. Dow Jones ojačao je 1.0 posto, na 32.717 bodova, dok je S&P 500 porastao 1.42 posto, na 4.027 bodova, a Nasdaq indeks 1.79 posto, na 11.926 bodova.

Nakon pada dva dana zaredom, S&P indeks tehnološkog sektora jučer je snažno porastao, pri čemu je cijena dionice Micron Technologyja skočila više od 7 posto. Taj proizvođač čipova najavio je da će mu prihodi u tekućem tromjesečju pasti, što je u skladu s očekivanjima na tržištu, ali da će mu prodaja u 2025. godini porasti zbog razvoja umjetne inteligencije.

Ulagače ohrabrile najave nekoliko kompanija

To je potaknulo rast cijena dionica i drugih proizvođača čipova, pa je PHLX indeks tog sektora jučer skočio 3.3 posto. "Micron je svojevrsni mikrokozmos globalnog gospodarstva jer njegovi čipovi idu u različite industrije i sektore", kaže King Lip, strateg u tvrtki BakerAvenue Wealth Management.

"Ako je ta kompanija optimistična po pitanju narudžbi, to znači da ukupnom gospodarstvu ide dobro", dodao je.  Ulagače je ohrabrilo još nekoliko kompanija koje su najavile solidne poslovne rezultate u tekućem tromjesečju.

Pozitivan utjecaj stabilizacije bankarskog sektora

Sezona objava kvartalnih izvješća američkih kompanija počinje polovicom idućega mjeseca. Pozitivno na tržište utječe i stabilizacija bankarskog sektora, nakon što je zbog propasti Silicon Valley banke tjednima bio pod pritiskom.

"Ulagači su svakim danom sve opušteniji po pitanju tog sektora", kaže Michael O’Rourke, strateg u tvrtki JonesTrading. I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1.07 posto, na 7.564 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1.23 posto, na 15.328 bodova, a pariški CAC 1.39 posto, na 7.186 bodova.

Pročitajte više

 

Pročitajte više