Wall Street potonuo više od 1 posto drugi dan zaredom

Foto: EPA

NA WALL Streetu su i u srijedu cijene dionica potonule više od 1 posto, drugi dan zaredom, jer je sve jasnije da američko-kineski trgovinski sukob izaziva slabljenje američkog gospodarstva.

Dow Jones skliznuo je 494 boda ili 1,86 posto, na 26.078 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,79 posto, na 2.887 bodova, a Nasdaq indeks 1,56 posto, na 7.785 bodova.

Najveći dnevni pad tih indeksa u posljednjih šest tjedana posljedica je novih podataka koji ukazuju na usporavanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva.

Nakon što je dan prije objavljeno da je tvornička aktivnost u rujnu pala oštrije nego što se očekivalo, na najnižu razinu u više od 10 godina, jučer je ADP, najveća američka agencija za zapošljavanje, smanjila procjene zapošljavanja u kolovozu i poručila da su kompanije, posebice manje, znatno opreznije pri zapošljavanju nego prije.

Veći podbačaj tvorničke aktivnosti

„Činjenica da proizvodni dio gospodarstva u SAD-u i u svijetu slabi nije nikakva novost. No, znatno veći podbačaj tvorničke aktivnosti nego što se očekivalo glavni je razlog pada cijena drugi dan zaredom”, kaže Greg Boutle, direktor u banci BNP Paribas.

ISM indeks tvorničke aktivnosti skliznuo je, naime, na 47,8 bodova, dok su analitičari očekivali 50,1 bod. Kretanje tog indeksa ispod 50 bodova ukazuje na pad aktivnosti.

Posljednji slabi podaci uzdrmali su uvjerenje ulagača da će domaća potražnja, koja je pokazivala otpornost na usporavanje rasta globalnog gospodarstva, podržavati rast američkog gospodarstva.

„Ako Kina kupuje manje američkih proizvoda, manje ćemo proizvoditi. Posljednji podaci pokazuju da nismo imuni na trgovinski sukob i da nam šteti kao i Kini”, kaže Sam Stovall, strateg u tvrtki CFRA Research.

Zbog toga su pale cijene dionica u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, a najviše, više od 2 posto, u energetskom i financijskom.

Ulagače je jučer zabrinulo i otvaranje nove fronte u trgovinskom sukobu. Vlada predsjednika SAD-a Donalda Trumpa najavila je uvođenje carina od 25 posto na europske proizvode, kao što su francuska vina, talijanski sir i škotski viski, u znak odmazde zbog nelegalnih europskih subvencija Airbusu.

Ured američkog trgovinskog predstavnika (USTR) objavio je popis sa stotinama europskih proizvoda kojima će se nametnuti nove carine nakon što je Svjetska trgovinska organizacija (WTO) presudila da SAD ima pravo uvesti carine do iznosa od 7,5 milijarda dolara kako bi nadoknadio štetu. Nove carine bi trebale stupiti na snagu 18. listopada.

Zbog toga su i na europskim burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 3,23 posto, na 7.122 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,76 posto, na 11.925 bodova, a pariški CAC 3,12 posto, na 5.422 boda.

Pročitajte više