Washington: Diplomacija ima tjedne a ne mjesece za Irak

SPOR s Irakom nalazi se u odlučujućem trenutku, a ´prozor´ za diplomatsku akciju bit će otvoren samo tjedne, a ne i mjesece, rekao je u četvrtak glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer.

´Predsjednik koristi taj prozor za vrlo aktivnu diplomaciju´, kazao je Fleischer.

On je rekao kako se predsjednik Bush još nada da je Irak moguće razoružati mirno, ali je dodao kako postoji ´Mount Everest dokaza´ da Sadam Husein nastavlja pružati otpor zahtjevima međunarodne zajednice da se razoruža.

U sklopu snažne diplomatske aktivnosti u kojoj predsjednik George W. Bush nastoji uvjeriti svoje sumnjičave saveznike te međunarodnu i američku javnost u potrebu vojne akcije u Iraku državni tajnik Colin Powell će se 5. veljače na posebnoj sjednici obratiti Vijeću sigurnosti. On će članicama Vijeća, na javnoj sjednici, otkriti neke tajne podatke kako Irak skriva zabranjeno oružje.

Bush će se u četvrtak sastati s talijanskim premijerom Silvijem Berlusconijem i saudijskim ministrom vanjskih poslova Saudom Al Faisalom, a zatim u petak i subotu s britanskim premijerom Tonyjem Blairom.

Bush je u četvrtak odlučio staviti na raspolaganje 15 milijuna dolara za hitne humanitarne potrebe na Bliskom istoku do kojih bi moglo doći ako Sjedinjene Države odluče vojno intervenirati u Iraku kako bi ga razoružale.

Pročitajte više