Washington: Kadijević nikada nije bio američki savjetnik u Iraku

AMERIČKI veleposlanik u Hrvatskoj Robert Bradtke reagirao je danas na jučer objavljeni intervju s bivšim zapovjednikom i generalom bivše JNA Veljkom Kadijevićem na Business.hr-u, u kojemu isti tvrdi kako je istina da je američki savjetnik u Iraku.

Kako javlja HTV, Bradtke je negirao Kadijevićeve navodne izjave, kazavši kako mu je iz Washingtona potvrđeno da Kadijević nikada nije bio američki savjetnik u Iraku te da SAD ne sklapaju nikakve nagodbe s ratnim zločincima.

"General Kadijević u Washingtonu nema ni prijatelja ni zaštitnika. S njim nije bilo nagodbe o imunitetu. Ako general vjeruje u svoj imunitet, neka izađe iz skrovišta, prijavi se prvoj policijskoj postaji i vrlo brzo će ustanoviti da taj imunitet ne postoji", izjavio je Bradtke.

Ova je izjava još više raspirila sumnje u vjerodostojnost objavljenog intervjua s ratnim zločincem protiv kojega su u Hrvatskoj podignute tri optužnice za ratne zločine, a koje su se pojavile i ranije, budući da snimku razgovora, koju je novinarka spomenutog portala Nada Starijaš-Al-Issa morala predati odmah po obavljenom intervjuu, navodno nije čuo nitko drugi osim nje, dok je ona uvjerena da je prepoznala "Kadijevićev bariton" s druge strane linije.

Podsjećamo, novinari Business.hr-a su (kako stoji u članku) do Kadijevića došli "nakon gotovo mjesec dana dovijanja, traganja, veza i vezica, desetaka pravih i krivih informacija, obećanja". Za izjavu su morali otići "u jednu državu u EU", gdje ih je dočekala "veza", a prije koje im je pak trebalo pet prethodnih veza, preporuka i jamstava. Sastanak je održan u "jednom europskom parku", gdje je "veza" portala uspostavila vezu s generalom. Tijekom razgovora nisu smjeli postavljati pitanja, nego pustiti Kadijevića da priča. Nakon toga morali su, kako piše, izjavu "skinuti" s diktafona, prepisati ju, te vrpcu odmah vratiti. 

Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun, koji je pročitao intervju s Kadijevićem protiv kojega su u Hrvatskoj podignute optužnice u Bjelovaru, Vukovaru i Osijeku, u razgovoru za Index jučer je najavio kako će policija u svakom slučaju pokušati doći do informacije na koji se način stupilo u kontakt s Kadijevićem, te će se ispitati okolnosti u kojima je razgovor s bivšim zapovjednikom i generalom bivše JNA vođen.

B.S.
Foto:AFP
 

Pročitajte više