Washington osudio otmicu u Osetiji, Bush nudi pomoć, Solana poziva na trenutno oslobađanje djece

SJEDINJENE DRŽAVE su u srijedu oštro osudile otmicu 132 djece i odraslih u jednoj školi u Sjevernoj Osetiji, a američki predsjednik George Bush u telefonskom je razgovoru ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu ponudio pomoć.

"Najoštrije osuđujemo groznu otmicu djece, roditelja i profesora" u Sjevernoj Osetiji, kaže se u priopćenju State Departmenta. "Ništa ne može opravdati djela koja dovode u pitanje živote nedužnih", nastavlja se u priopćenju koje poziva otmičare da "odmah i bezuvjetno oslobode sve taoce".

Do sada Rusija nije tražila pomoć Sjedinjenih Država koje su izrazile solidarnost u toj aferi s Moskvom i "sa svim nacijama koje su u ratu protiv terorizma".

Američki predsjednik George W. Bush je u telefonskom razgovoru u srijedu navečer ponudio svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu "svaku moguću pomoć" Sjedinjenih Država u okončanju otmice u Sjevernoj Osetiji, objavio je Kremlj, a prenosi Interfax.

Otmicu u Osetiji osudio je i visoki predstavnik za vanjsku politiku Europske unije Javier Solana te pozvao na "trenutačno oslobađanje" 132 otete djece.

Solana ističe u priopćenju da "s tjeskobom" prati situaciju. Također je osudio atentat, pripisan ženi kamikazi u kojem je u utorak u Moskvi ubijeno 11 ljudi.

"Međunarodna zajednica ne može tolerirati ta dva napada na nedužne civile", zaključio je Solana.

Pročitajte više