Washington post: Je li ovo Sadamova taktika od samog početka?

DAN NAKON napada na talijansku vojnu bazu u Nasiriji, u kojoj je ubijeno 28 ljudi, neki od vodećih američkih vojnih zapovjednika strahuju da je gerilska borba protiv koalicijskih okupacijskih snaga unaprijed isplanirana taktika svrgnutog Sadama Huseina, prenose američki mediji.

Časnici smatraju da je iračka vlada sakrila oružje prije američke invazije i isplanirala gerilsku taktiku, objavio je u četvrtak "The Washington Post".

"Vjerujem da je Sadam otpočetka planirao podizanje ustanka kada Irak padne u savezničke ruke", izjavio je general-bojnik Charles Swannack iz svojeg stožera sjeverno od Bagdada.

"The Washington Post" također piše da administracija predsjednika George W. Busha planira do idućega ljeta uspostaviti snažniju iračku vlast, s većim ovlastima. List prenosi anonimnog visokog američkog dužnosnika koji je rekao da je "sva pozornost sada usmjerena na osnivanje privremene vlade koja bi bila u stanju nositi teret suvereniteta i kojoj bi se mogle predati sve ovlasti".

Dva glavna američka cilja su osnivanje izvršnog tijela i ustavnog povjerenstva koje bi Iračani smatrali legitimnima, ali da se istodobno ne raspusti u potpunosti sadašnje 24-člano Vijeće za privremenu upravu Iraka, prenosi Washington Post.

Reakcije svjetskih medija i dužnosnika na napad u Nasiriji, u kojemu je u srijedu poginulo 19 talijanskih vojnika i karabinjera, pristižu i u četvrtak.

Talijanski listovi pišu da je "Italija ranjena u srce", a naslovnicama se redaju fotografije ubijenih karabinjera. Corriere della Sera je pet prvih stranica posvetila tim "herojima".

Jordanski tisak ocjenjuje da je napad najnoviji dokaz neuspjeha američko-britanskih snaga u kontroliranju stanja u zemlji. "Napad potvrđuje američko-britanski neuspjeh da stanje u Iraku stavi pod kontrolu i otvara vrata svim mogućnostima", piše list al-Rai.

Šokiran napadom u Nasiriji, Japan je čak počeo dvojiti oko slanja svojih vojnika u Irak do kraja godine.

Francuski ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin naglasio je da je Francuska spremna pružiti pomoć Sjedinjenim Državama u pokušajima zaustavljanja rastućeg nasilja u Iraku.

"Spremni smo pomoći američkim prijateljima, jer nas stanje u Iraku sve zabrinjava. To je pitanje svjetske sigurnosti", rekao je de Villepin.



(Hina) bcav dj

Pročitajte više