Washington Post objavio kopiju memoranduma o standardima ispitivanja zatvorenika

WASHINGTON POST objavio je u nedjelju na svojoj Internet stranici kopiju memoranduma o standardima ispitivanja zatvorenika u kojem se navodi da nužda ili samoobrana može opravdati metode ispitivanja kojima bi se moglo prekršiti poglavlje 2340A američkog zakonika u koji je uključena Konvencija protiv mučenja i drugih okrutnih, nehumanih i degradirajućih postupaka ili kažnjavanja.

Memorandum je napravljen na zahtjev CIA-e koja je zatražila ovlasti za provedbu agresivnijih ispitivanja od onih koja su bila dopuštena prije terorističkih napada 11. rujna 2001.

"Mi zaključujemo da, u skladu s trenutnim okolnostima, nužda ili samoobrana mogu opravdati metode ispitivanja kojima bi se moglo prekršiti poglavlje 2340A", stoji u tom dokumentu.

Ispitivanja su se odnosila na osumnjičene pripadnike terorističke mreže al Qaide koje je CIA uhvatila izvan SAD-a. CIA je zatražila od Bijele kuće pravne smjernice. Bijela kuća je zatim zatražila od Ureda za pravne savjete pri ministarstvu pravosuđa da izda pravno mišljenje o standardima ispitivanja u skladu s Konvencijom protiv mučenja i drugih okrutnih, nehumanih i degradirajućih postupaka ili kažnjavanja.

Memorandum od 1. kolovoza 2002. potpisao je tadašnji voditelj Ureda za pravne savjete Jay S. Bybee, a upućen je savjetniku predsjednika Georgea W. Busha Albertu R. Gonzalesu.

Ured zaključuje da određeni postupci mogu biti okrutni, nehumani ili degradirajući, ali da ne nanose bol i patnje takvog intenziteta da bi spadali pod zabranu mučenja koju propisuje poglavlje 2340A.

Da bi neki postupak predstavljao mučenje prema definiciji u poglavlju 2340, mora nanositi bol koju je teško izdržati. Fizička bol koja potpada pod mučenje mora biti jednaka intenzitetu boli koja prati tešku fizičku ozljedu, kao što je otkazivanje organa, oštećenje tjelesnih funkcija ili čak smrt. Duševne boli ili patnje koje potpadaju pod mučenje moraju rezultirati teškim psihičkim posljedicama ili dugo trajati, na primjer mjesecima ili čak godinama.

Također se navodi da psihičke posljedice moraju biti rezultat "prijetnji smrću; prijetnji nanošenjem boli koja predstavlja fizičko mučenje; nanošenja takve fizičke boli u cilju psihološkog mučenja; korištenja droga ili primjene drugih procedura s ciljem poremećaja osjeta, ili temeljne promjene osobnosti pojedinca; ili prijetnji da će učiniti neku od tih stvari trećoj strani".

Prema tumačenju Ureda za pravne savjete, tekst Konvencije zabranjuje samo najekstremnije postupke, tako da je kažnjivo jedino mučenje, a ne i "okrutni, nehumani ili degradirajući postupci ili kažnjavanje".

Pročitajte više