Washington Post: Unatoč odbrojavanju rat s Irakom nije neizbježan

AMERIČKA izjava od četvrtka da je Irak materijalno prekršio rezoluciju UNa o razoružanju pokreće odbrojavanje za rat s Irakom, ali ne znači da je rat neizbježan, piše u petak američki list Washington Post.

Washington Post piše da se diplomatske i vojne pripreme za napad na Irak kako bi se predsjednika Saddama Husseina lišilo oružja masovnog uništenja ubrzano približavaju jedna drugoj.

Kao najčešće spominjani datum za napad list navodi veljaču.

Mnogi promatrači međutim i dalje misle kako Irak još uvijek ima nešto prostora da izbjegne rat. Jedna je mogućnost državni udar koji bi uklonio Husseina s vlasti, a druga vlastito Husseinovo priznanje kako posjeduje oružje masovnog uništenja te da surađuje na njegovoj predaji, piše Washington Post.

Prema američkim dužnosnicima konačna odluka o napadu na Irak neće biti donesena prije 27. siječnja kada će UN-ovi inspektori oružja podnijeti izvješće o tome da li Irak poštuje Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a 1441.

SAD namjerava u narednih nekoliko tjedana poduprijeti svoje tvrdnje da Irak posjeduje oružje masovnog uništenja te da ga ne namjerava mirno predati, kako bi uvjerila međunarodnu javnost o potrebi eventualnog rata i pridobila potporu i suradnju ključnih saveznika kao što su Velika Britanija, Katar, Turska i Bahrein bez kojih bi vođenje rata bilo otežano, piše Washington Post.

Europska unija svoju potporu uvjetuje mišljenjem šefa inspektora oružja Hansa Blixa.

Pročitajte više