Washington Times: Optužnice hrvatskim novinarima napad na neovisnost medija

OPTUŽNICE Haškog suda hrvatskim novinarima zbog nepoštivanja suda napad su na hrvatsku demokraciju i neovisnost hrvatskih medija koji izaziva pozornost američke skupine za zaštitu novinara i republikanaca u američkom Kongresu, piše u nedjelju list The Washington Times.

Glavna tužiteljica Haškog suda (ICTY) Carla del Ponte nedavno je optužila hrvatske novinare Ivicu Marijačića, Domagoja Margetića i Stjepana Šešelja kao i bivšeg obavještajnog čelnika Markicu Rebića za nepoštivanje Suda zbog objavljivanja identiteta i iskaza zaštićenog svjedoka u slučaju Tihomira Blaškića.

"Ove optužnice su izravan napad na demokraciju u Hrvatskoj i njezine neovisne medije", piše u rubrici komentari Jeffrey Kuhner, direktor komunikacija republikanskog instituta Ripon Society.

To je razlog zašto su postupci del Ponte pobudili pozornost republikanaca u američkom Kongresu kao i vodeće američke skupine za zaštitu medija, kaže članak.

"Zabrinuti smo zbog aktivnosti Suda glede optužnica protiv ovih novinara i pozorno to pratimo", rekao je Alex Lupis, koordinator za Europu Odbora za zaštitu novinara, najveće američke organizacije posvećene zaštiti slobode tiska, navodi se u članku.

"Mislimo da bi se Sud trebao usredotočiti na optuživanje i progon ratnih zločinaca radije nego da progoni novinare", rekao je on. "Postoji legitimna potreba Suda da zaštiti iskaze tajnih svjedoka, ali ovo nije najbolji način za to".

Članak kaže da vodeći republikanci tvrde kako bi optužnice mogle potaknuti pokret u američkom Kongresu da se obustavi financiranje ICTY-a. "Ovo je nešto što ćemo istražiti", rekao je neimenovani dužnosnik Odbora za međunarodne odnose Zastupničkog doma Kongresa, kako navodi članak.

On je opisao optužnice kao "skandalozne", posebice zato što ICTY dijelom financiraju i američki porezni obveznici. Amerikanci nisu zadovoljni da se njihov novac koristi kako bi se pomoglo da se novinari stave u zatvor, kaže Kuhner.

Pročitajte više