Washington za produljenje mandata misije OESS-a u Čečeniji

SJEDINJENE DRŽAVE poduzimaju napore za produljenje mandata misije OESS-a u Čečeniji, izjavio je u četvrtak dužnosnik State Departmenta.

Rusija je priopćila misiji OESS-a, jednoj od nekoliko organizacija čiji promatrači nadziru rat između pobunjenika i ruskih snaga u Čečeniji, da ne može ostati nakon 1. siječnja, zbog neuspjeha progovora o produljenju mandata.

Dužnosnica State Departmenta, koja je tražila da ostane neimenovana, izjavila je kako je Washington razočaran odlukom ruske vlade da zatraži od OESS-a okončanje misije u Čečeniji.

´Sjedinjene Drževe vjeruju da misija OESS-a i dalje ima važnu ulogu u promicanju zaštite ljudskih prava u Čečeniji i potpori gospodarskom razvitku´, rekla je američka dužnosnica ne želeći otkriti pojedinosti o američkim naporima za promjenu ruske odluke.

´Angažirani smo u naporima za što skoriji pronalazak prikladne formule koja će omogućiti da misija nastavi ostvarivati svoj konstruktivni doprinos i važnu humanitarnu ulogu´, ustvrdila je dužnosnica State Departmenta.

Pročitajte više