Washington zatražio da se udruga iz BiH označi kao teroristička

SJEDINJENE DRŽAVE i Saudijska Arabija zatražile su od Ujedinjenih naroda da nevladinu organizaciju Vazir iz BiH označi kao terorističku, a njezinog predstavnika stavi na popis osoba povezanih s al Qaedom.

Američko ministarstvo financija objavilo je da su vlade Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije u ponedjeljak zatražile da Odbor UN-a za sankcije stavi Vazir, nevladinu organizaciju sa sjedištem u Travniku na popis terorističkih organizacija.

Vazir je samo novo ime za podružnicu saudijske humanitarne organizacije Al Haramain sa sjedištem u Sarajevu koja je, nakon što ju je u ožujku 2002. UN stavio na popis organizacija povezanih s al Qaedom i podvrgnuo sankcijama, promijenila ime i premjestila sjedište.

SAD i Saudijska Arabija su također zatražile da se predstavnik Vazira, Safet Durguti, stavi na popis osoba povezanih s al Qaedom i podložnih sankcijama.

Durguti je otvorio ured Vazira u kolovozu 2003. u Travniku nakon što su vlasti Srednjebosanskog kantona registrirali tu organizaciju kao udrugu za sport, kulturu i obrazovanje.

Američko ministarstvo financija je priopćilo da su neki dužnosnici u BiH nagovorili dužnosnika Al Haramaina da ponovno otvori ured svoje organizacije u Travniku pod drugim imenom.

Pročitajte više