KORONAVIRUS

WhatsAppom kruži nova lažna priča o Zagrebu u karanteni, sad imaju i "dokument"

Foto: Index/123rf

DRUŠTVENIM mrežama i mobilnim aplikacijama poput WhatsAppa širi se nova lažna informacija kako se grad Zagreb stavlja u karantenu.

Prosljeđuje se dokument za koji se tvrdi da dokazuje proglašavanje karantene za cijeli Zagreb

U tu svrhu priložen je i dokument Gradskog ureda za zdravstvo koji potpisuje pročelnik Vjekoslav Jeleč, a u kojem doslovno stoji: "Donesena je uputa o aktiviranju karantene za područje Grada Zagreba." Mnogi su tako požurili s tvrdnjom kako je riječ o dokazu o stavljanju glavnog grada Hrvatske u karantenu.

Ne ide Zagreb pod karantenu, nego Tomislavov dom na Sljemenu

No radi se o dezinformaciji. Nije riječ je o aktiviranju karantene na području grada Zagreba, već se informacija odnosi na objekt, točnije Tomislavov dom na Sljemenu koji postaje karantena. U tom objektu bit će smješteni oni na koje se sumnja da bi mogli biti pozitivni na koronavirus. Sam dopis je poslan u svrhu pronalaska medicinskog osoblja koje bi obavljalo poslove u toj karanteni.

Pavle Kalinić, pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, potvrdio nam je kako je karantena zaista na Sljemenu, a grad je odavno pripremljen. Objekt je ispražnjen već krajem veljače i opremljen za uspostavljanje karantene.

Podsjetimo kako se ovih dana širila audiosnimka o tome kako je navodno odlučeno da će Grad Zagreb biti pod karantenom zbog koronavirusa. U lažnoj snimci se navodi da će za 48 sati biti objavljeno da je Zagreb u karanteni te da se skrivaju stvarni podaci o broju zaraženih. To također nije bila istina, kao ni današnja pogrešna interpretacija dokumenta Gradskog ureda za zdravstvo.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više