WHO: Epidemija SARS-a smiruje se u većini žarišta, ali ne i u Kini

BROJ oboljelih od SARS-a već je dosegao vrhunac u Kanadi, Singapuru, Hong Kongu i Vijetnamu, ali ne i u Kini gdje se virus pojavio prošle godine i gdje broj oboljelih i dalje raste, izvijestila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).


U Kini je od SARS-a oboljelo više od 3.000 osoba, a umrlo 139, dodaje se u priopćenju WHO-a. U gotovo 30 zemalja diljem svijeta od te je bolesti oboljelo 5.300 osoba, a umrlo najmanje 327.


Prve ohrabrujuće vijesti stigle su iz Vijetnama gdje više nema zaraženih osoba i gdje je zadnji slučaj zabilježen 8. travnja.

"Čini se da je bolest kulminirala u svim zemljama osim u Kini gdje je, na žalost, broj zaraženih u porastu", rekao je David Heymann, voditelj WHO-ova Odjela za zarazne bolesti.

Heymann je istaknuo kako se WHO nada da se širenje SARS-a u svijetu može zaustaviti: "Kina je ključ i glavna nepoznanica. Ne uspije li Kina zaustaviti bolest, njezino se širenje ne može spriječiti."

U ponedjeljak je Kina prijavila još osam umrlih od SARS-a i 203 nova slučaja pa je broj umrlih osoba u toj zemlji sad ukupno 139, a oboljelih 3.106.

Iako je WHO ponudio tračak optimizma izjavljujući da se situacija stabilizira, Tajvan je najavio zatvaranje granica za osobe koje dolaze iz zemalja pogođenih SARS-om.

U Hong Kongu je u ponedjeljak umrlo još pet osoba, ali je novih slučajeva bolesti bilo samo 14, za razliku od 20 do 30 na dan tijekom proteklih tjedana.

Od SARS-a umire približno 6 posto zaraženih osoba. Lijek za tu bolest ne postoji, a WHO-ov dužnosnik u subotu je rekao da će potraga za cjepivom trajati još nekoliko godina.

Heymann je naglasio kako znanstvenici i liječnici moraju još mnogo toga naučiti o virusu prije nego što će moći kontrolirati njegovo širenje.



(Hina) dgk dgk

Pročitajte više