KORONAVIRUS

WHO: Izolacija nije dovoljna da iskorijenimo epidemiju

Foto: EPA

DRŽAVE koje su uvele mjere ograničavanja kretanja svojim građanima kako bi spriječile širenje epidemije moraju to vrijeme iskoristiti za borbu s virusom preko svojih zdravstvenih institucija, poručili su iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

"Tražiti od ljudi da ostanu u kućama i ograničiti kretanje populacije predstavlja kupovinu vremena i smanjivanje pritiska na zdravstveni sistem. Ali to samo po sebi neće iskorijeniti epidemiju”, rekao je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Zemlje je pozvao da iskoriste vrijeme izolacije svojih građana da iskorijene virus. 

Ghebreyesus je kazao kako WHO preporučuje šest mjera zemljama. 

Prva je proširiti ljudske kapacitete zdravstvenih službi, obučiti zdravstvene radnike i upotrijebiti ih za suzbijanje širenja koronavirusa, druga je uspostaviti sustav za otkrivanje svakog sumnjivog slučaja na razini zajednice, treća povećati kapacitete i dostupnost testiranja, četvrta identificirati, prilagoditi i opremiti ustanove koje će se koristiti za liječenje i izoliranje pacijenata, peta je uspostaviti jasan plan za izolaciju kontakata zaraženih i šesto fokusirati cijele vlade na suzbijanje širenja koronavirusa. 

Ove mjere su najbolji način za obuzdavanje i zaustavljanje prijenosa bolesti, kako virus, nakon ukidanja restrikcija, ne bi ponovno buknuo, poručio je direktor WHO-a Ghebreyesus.

Pročitajte više