Od kroničnih bolesti - kardiovaskularnih bolesti, raka, šećerne bolesti i pretilosti - ´svake godine umire sve više osoba´, upozoravaju WHO i FAO.
Te su bolesti 2001. godine ´bile uzrok oko 59 posto smrti u svijetu i 46 posto bolesti´, kažu u tim dvjema ustanovama.
Velik dio kroničnih bolesti sa smrtnim ishodom posljedica je rizika koji se lako mogu izbjeći, kao što je povišen krvni tlak, povišena masnoća u krvi, pretilost i nedovoljna tjelesna aktivnost.
Uzrok tih kroničnih bolesti nije samo pretilost, nego i neuravnotežena prehrana. Na krvni tlak znatno utječe velika uporaba soli, a zasićene masnoće djeluju na povećanje kolesterola u krvi, ističe se u izvješću.
Sve veći broj ljudi u zemljama u razvoju pati od kroničnih bolesti, dok se prije samo desetak godina ta vrsta bolesti povezivala s bogatim zemljama.
Urbanizacija ima veliku ulogu u tim promjenama, jer stanovnici gradova općenito jedu hranu bogatu zasićenim masnim kiselinama i rafiniranim šećerima.
´Nagle promjene u ishrani povezane s nedovoljnim kretanjem opasne su za zdravlje siromašnih stanovnika u gradovima´, dodaju WHO i FAO. Uz to, izvješće poziva vlade da daju jednostavne, realne i konkretne naputke za prehranu. Kao primjer navode se Finska i Japan, gdje su, zahvaljujući upornom nastojanju da se promijene prehrambene navike, smanjeni čimbenici rizika i postotak oboljelih od kroničnih bolesti.