WHO: SAD ima najvišu stopu oboljelih od duševnih bolesti

SVJETSKA zdravstvena organizacija (WHO) otkrila je u studiji objavljenoj ovoga tjedna da se postotak osoba koje pate od duševnih bolesti znatno razlikuje od zemlje do zemlje.

Studija provedena u 14 zemalja pokazala je da je najniža stopa oboljelih od mentalnih bolesti u Nigeriji (4,7 posto), a najviša u SAD-u (26,4 posto). Među zemljama obuhvaćenim studijom su i Italija, s 8,2 posto osoba koje se tuže na psihičke probleme, Njemačka s 9,1 posto, Francuska s 18,4 posto i Ukrajina s 20,4 posto.

Rezultate studije objavio je Journal of the American Medical Association.

Budući da su zaključke uglavnom temeljili na razgovorima s ispitanicima, istraživači priznaju da su mnoge osobe obuhvaćene studijom možda oklijevale podijeliti tako osobne probleme s nepoznatim osobama te upozoravaju da bi postotak osoba koje pate od duševnih bolesti mogao biti mnogo veći.

Ronald Kessler, istraživač s Harvardskoga medicinskog fakulteta koji je vodio studiju, istaknuo je kako se 5,3 posto osoba s psihičkim tegobama u Japanu čini jako malo, s obzirom na to da je riječ o zemlji koja je najveći potrošač antidepresiva u svijetu.

U studiji su ispitane ukupno 60.463 osobe u razdoblju od 2001. do 2003., a istraživanje je provedeno u Belgiji, Kini, Kolumbiji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Japanu, Libanonu, Meksiku, Nizozemskoj, Nigeriji, Španjolskoj, Ukrajini i SAD-u.

Na temelju razgovora s ispitanicima koji su trajali približno 90 minuta i njihovih odgovora na pitanja o tome jesu li patili od depresije, napadaja panike, posttraumatskog stresa, fobija i ovisnosti, istraživači su zaključili da su psihičke tegobe vrlo česte i uglavnom neliječene širom svijeta.

U razvijenim zemljama ne liječi se između 35 i 50 posto osoba oboljelih od teških duševnih bolesti, pokazala je studija. A u zemljama u razvoju, ne liječi se između 76 i 85 posto duševnih bolesnika.

Direktor WHO-ova odjela za mentalno zdravlje i ovisnosti dr. Benadetto Saraceno pohvalio je studiju istaknuvši da "pruža dobar uvid u problem liječenja koji postoji u cijelome svijetu uglavnom zbog predrasuda i nepriznavanja mentalnih poremećaja i ovisnosti".


Pročitajte više