WHO: Sirija treba veliku humanitarnu pomoć nakon potresa

Foto: EPA

VISOKI dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rekli su da su potrebe Sirije za humanitarnom pomoći na najvišoj razini nakon velikog potresa u kojem su poginule tisuće ljudi na jugoistoku Turske i sjeveru Sirije.

Adelheid Marschang, visoka dužnosnica WHO-a za krizne situacije, rekla je da Turska ima snažne kapacitete za odgovor na krizu i da će glavne potrebe u kratkoročnom i srednjoročnom razdoblju biti u Siriji, koja se već bori s dugogodišnjom humanitarnom krizom zbog građanskog rata i izbijanja kolere.

Procjena je da će potresom u Turskoj i Siriji biti pogođena 23 milijuna ljudi

"Ova kriza dolazi nakon višestrukih kriza u pogođenoj regiji. Posvuda po Siriji potrebe su najviše nakon gotovo 12 godina duge, kompleksne krize, a humanitarna financijska pomoć i dalje pada", rekla je Marschang na sastanku WHO-a u Ženevi. Kazala je da će u obje zemlje vjerojatno biti pogođeno gotovo 23 milijuna ljudi, uključujući 1.4 milijuna djece.

WHO je objavio da šalje hitnu humanitarnu pomoć, uključujući hitnu kiruršku opremu, i da aktivira mrežu medicinskih timova za krize situacije.

"Sada se utrkujemo s vremenom. Svake minute, svakog sata koji prođe, izgledi za pronalazak preživjelih u ruševinama su manji", rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus. Dodao je da je WHO osobito zabrinut za područja u Turskoj i Siriji odakle od potresa nisu stigle nikakve informacije.

Pročitajte više