WHO traži da laboratoriji unište uzorke smrtonosnog virusa gripe

SVJETSKA zdravstvena organizacija izvijestila je kako poduzima odgovarajuće mjere sigurnosti kako bi se uništili uzorci potencijalno smrtonosnog virusa gripe koja je u svijetu harala 1957. i 1958., a koji je zbog potreba testiranja zabunom poslan na adrese više od 3.700 laboratorija u 18 zemalja svijeta.

Virus gripe H2N2 koji se u ovom slučaju mora odmah uništiti, nestao je 1968. No, "opasnost je u tomu što osobe rođene nakon 1968. nemaju imunitet na spomenuti virus", jer nije sadržan u aktualnim cjepivima protiv gripe koja se danas koriste u njezinoj prevenciji, kaže se u priopćenju WHO-a.

Američka je vlada 8. travnja sazvala Kolegij američkih patologa zatraživši od 3.747 laboratorija kojima je poslan uzorak virusa da ga odmah unište.

U poruci od 12. travnja od laboratorija se zahtijeva da se "informacija o uništenju virusa H2N2 potvrdi te da se svaki slučaj respiratornih problema među osobljem laboratorija evidentira, istraži i prijavi vlastima", kaže se u priopćenju.

WHO nije objasnio na koji su način uzorci potencijalno smrtonosnog virusa poslani laboratorijima. "Uobičajeno je da se virusi gripe A koji sada kruže svijetom koriste u daljnjim pokusima. Virus H2N2 Kolegij američkih patologa distribuirao je prvi put u listopadu 2004.", kaže se u priopćenju WHO-a.

Unatoč tomu što do sada nije zabilježen nijedan slučaj zaraze među osobljem laboratorija, WHO zbog mjera predostrožnosti preporučuje da se svi poslani uzorci što prije unište.

Pročitajte više