WHO: Zika stiže u Europu, u opasnosti i Hrvatska

Foto: Hina

S LJETOM stiže nova opasnost od opasnog zika virusa, upozorila je UN-ova zdravstvena agencija, koja upozorava kako se Europa treba pripremiti za dolazak virusa, budući da s višim temperaturama stižu i komarci koji prenosi opasan virus. Dosad je najveće probleme zika uzrokovala u Latinskoj Americi.

"Broj zaraženih je u padu u Brazilu, zemlji koju je najteže pogodila epidemija od kada je virus otkriven, jer južna hemisfera ulazi u jesen. Međutim, ljeto u Europi će ‘obilježiti porast’ zika infekcija", izjavila je Marie-Paule Kieny, pomoćnica glavne direktorice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Kieny kaže kako će s porastom temperatura u Europi stići i komarci koji prenose groznicu. Radi se o dvije vrste komaraca - prvi je  aedes aegypti, vrsta za koju je poznato da prenosi zika virus, a prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti još nije nastanjena u Europi. No, druga vrsta, aedes albopictus, poznat pod imenom tigrasti komarac, nastanjen je u Europi.

Tijekom ljeta je itekako prisutan u europskim zemljama uključujući Francusku, Španjolsku, Italiju, Grčku i Hrvatsku, prenosi Telegraph.

Da se tigrasti komarac zadnjih godina proširio i na našem području ranije je potvrdio Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Iako stručnjaci upozoravaju na moguću pojavu virusa u Europi, zasad ne očekuju epidemiju većih razmjera.

U Južnoj Americi druga priča - više od 1.5 milijuna Brazilaca već je zarađeno te se virus proširio brojnim zemljama Južne Amerike.  Prema procjenama zdravstvenih organizacija, u oko 2.500 slučajeva opasna virusna groznica će izazvati ozbiljna oštećenja mozga kod beba. Riječ je o neurološkom poremećaju poznatom kao mikrocefalija – neravnomjeran razvoj mozga u djece.

Zika virus se proširio na najmanje 40 zemalja

Kanadska zdravstvena služba u ponedjeljak je objavila kako je zabilježen prvi slučaj prijenosa virusa zike na području Kanade putem spolnog odnosa. Zarazio se stanovnik države Ontario, a virus je pokupio u Kanadi, tijekom seksa s osobom koja se zarazila na putovanju u jednoj od zemalja zahvaćenih epidemijom.

Prvi slučajevi zike zabilježeni su u svibnju 2015., a otad se virus proširio na najmanje 40 zemalja i zarazio čak dva milijuna ljudi.

Virus zika uzrokuje simptome poput visoke tjelesne temperature, bolova u mišićima i zglobovima te osip. Kako su znanstvenici do sada zaključili, najveći razlog za zabrinutost imaju trudnice kod kojih, ako se zaraze, može uzrokovati mikrocefaliju ploda.

Ni lijekovi ni cjepiva za bolest ne postoje, već se samo koriste lijekovi koji ublažavaju simptome.

Zika virus je otkriven još 1947. i tada je harao po Africi i jugoistočnoj Aziji. Ovu tropsku bolest prvi je proširio majmun iz šume Zika u Ugandi, a po čemu je virus i dobio ime.

Pročitajte više