Wnendt: U siječnju konačna odluka o ujedinjenom Mostaru

SADAŠNJI ustroj Mostara koji funkcionira kao etnički podijeljen grad je neprihvatljiv i on se mora promijeniti ako Bosna i Hercegovina želi nastaviti približavanje Europskoj uniji, izjavio je u srijedu u Sarajevu zamjenik visokog predstavnika za BiH Werner Wnendt.

Njemački je diplomat novinarima kazao kako će visoki predstavnik Paddy Ashdown tijekom siječnja donijeti konačne doluke o budućem ustroju grada Mostara jer posebno povjerenstvo koje je razmatralo to pitanje nije uspjelo postići konsenzus o nekim ključnim pitanjima.

Predstavnici Stranke demokratske akcije (SDA) ustrajali su na tome da Mostar i dalje funkcionira podijeljen na šest općina tvrdeći kako bi svako drugo rješenje donijelo prevlast hrvatskom narodu zbog brojnosti njegovih pripadnika u ovom dijelu BiH. Ured visokog predstavnika (OHR) međutim odlučno se protivi daljem postojanju paralelnih i krajnje neracionalnih struktura vlasti u Mostaru.

Veleposlanik Wnendt kazao je novinarima kako Mostar mora dobiti jedinstvenu gradsku upravu a postupak njezine uspostave mora biti završen do kraja siječnja 2004. godine ukoliko se želi biti spremno na općinske izbore što se očekuju u listopadu.

"Jedino što je potpuno neprihvatljivo je status quo. Privremeni status grada Mostara nije riješio niti jedan problem", kazao je njemački diplomat istaknuvši kako Daytonski sporazum ni na koji način ne priječi potrebne promjene.

Upravo je bošnjačka strana, pokušavajući spriječiti ukidanje šest općina, tvrdila kako su one zajamčene mirovnim sporazumom postignutim u Daytonu.

Povjerenstvo kojim je presjedao Norbert Winterstein dobilo je nakon dugotrajnog pregovaranja načelni pristanak zainteresiranih strana za uspostavu jedinstvene gradske administracije no nije bilo konsenzusa oko načina izbora članova budućega gradskog vijeća.

Wnendt je potvrdio kako bi to tijelo trebalo imati 31 zastupnika koji će se birati iz šest lokalnih izbornih jedinica što bi ih činile sadašnje općine.

Lord Ashdown svojom će odlukom utvrditi broj zastupnika u odnosu na njihovu nacionalnu pripadnost kako bi se izbjegla svaka mogućnost majorizacije. "Nitko neće dobiti sve što bi sada možda želio no svi će dobiti više nego što sada imaju", kazao je Ashdownov zamjenik.

(Hina) rm sb

Pročitajte više