Wolf: Agca nije bio sam u atentatu na Papu

NEDAVNO objavljena dokumentacija istočnonjemačke tajne službe ne dokazuje odgovornost Istočne Njemačke ili Bugarske u atentatu na Papu, ali to ne znači da Bugari nisu stajali iza napada, rekao je šef bivše tajne službe STASI, Markus Wolf u razgovoru koji u ponedjeljak objavljuje talijanski list Repubblica.

U atentatu na Papu 1981. godine "ne mogu isključiti sudjelovanje Bugara. Jedan agent iz Sofije mi je svojedobno govorio o Ali Agci, turskom teroristi koji je bio uvježban u logorima za uvježbavanje u Bugarskoj", rekao je Markus Wolf.

Zatražen da komentira izjavu Alija Agce kako ne bi mogao izvršiti atentat na Papu da nije imao suučesnike u Vatikanu, Wolf kaže kako je istočnonjemačka tajna služba "imala infiltriranog agenta u Svetoj Stolici. Bio je to benediktinac po imenu Eugen Brammertz. Bio je od koristi, uspjeli smo ga postaviti da slijedi kardinala Casarolija (tadašnji vatikanski ministar vanjskih poslova) kako bismo znali kako će se držati kurija. No, dalje od toga nismo išli".

Prema riječima novinara ovoga lista, svojedobno se govorilo da je za istočne tajne službe radio i Alois Estermann, šef Švicarske straže koji je ubijen unutar vatikanskih zidina 1998. godine na misteriozan način, no Wolf je odbacio tu pretpostavku. "Ubacivanje špijuna u Svetu Stolicu je za nas bilo vrlo teško. Bilo je potrebno pronaći osobe. Ja sam volio regrutirati mlade i čekati da odrastu", govori Wolf.

Na pitanje da li je Agca mogao biti agent KGB-a, bivši njemački šef špijunaže kaže kako u to sumnja, ali, ustvrdio je, "isto tako ne vjerujem u verziju o samostalnom ubojici". "Za izvođenje atentata na Papu, što je komplicirana akcija, potrebno je dobro izučiti osobu koju treba pogoditi, precizno i perfektno pripremiti svaki detalj, a što može učiniti jedna dobro organizirana struktura", dodao je Wolf.

Na pitanje je li STASI za svoje operacije upotrebljavao Sive vukove, tursku terorističku organizaciju kojoj je pripadao Ali Agca, Wolf je odgovorio kako njegov odjel to nije činio, ali što ne znači da nisu drugi. Na pitanje je li Sovjetski Savez organizirao atentat, odgovorio kako takvo što isključuje, jer je dobro poznavao tadašnjeg šefa KGB-a Jurija Andropova, koji je kasnije postao glavnim tajnikom KPSS-a, i kako se takvo što nije uklapalo u njegov mentalitet.


Pročitajte više