Wolfensohn za novu ravnotežu odnosa bogatih i siromašnih

PREDSJEDNIK Svjetske banke James Wolfensohn u utorak je rekao kako je nužno uspostaviti novu ravnotežu između razvijenih i zemalja u razvoju u pogledu pomoći i trgovine i pozvao ih na poštivanje obveze o borbi protiv siromaštva.

"Potrebna nam je nova globalna ravnoteža u odnosima između bogatih i siromašnih zemalja", rekao je Wolfensohn u govoru na otvaranju redovnog godišnjeg sastanka Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

"To je nužno ne samo zbog smanjenja siromaštva i zbog napretka, već i zbog sigurnosti i mira", rekao je pred izaslanicima iz 184 zemlje koji sudjeluju na plenarnoj sjednici u Dubaiju.

Predsjednik Svjetske banke upozorio je na obveze i bogatih i siromašnih zemalja u ostvarenju Milenijskih razvojnih ciljeva, među kojima je i smanjenje siromaštva u svijetu do 2015. godine za polovicu.

On je rekao kako je ovomjesečni sastanak Svjetske trgovinske organizacije u Cancunu bio poziv na buđenje u pogledu odnosa prema siromašnima, s obzirom da su siromašne zemlje, koje predstavljaju preko tri milijuna ljudi, odbile prihvatiti prijedloge bogatih glede trgovine.

Podsjetio je na "snage neravnoteže" u svijetu, gdje milijarda ljudi ima 80 posto BDP-a, a druga milijarda se bori za preživljavanje s dolarom dnevno.

Upozorio je i na činjenicu da će u idućih 25 godina svjetsko stanovništvo porasti za dvije milijarde ljudi, od čega će 95 posto biti u siromašnim zemljama.

Pročitajte više