Wolfowitz: SAD i NATO ostaju u BiH i na Balkanu

ZAMJENIK ministra obrane Sjedinjenih Država Paul Wolfowitz izjavio je u petak u Sarajevu da će američki vojnici zajedno sa saveznicima iz NATO-a ostati u BiH i na Balkanu koliko god bude potrebno da bi se u toj regiji postigla trajna stabilnost.

"Ovdje smo zajedno stigli i zajedno ćemo i otići no tek kada naša misija bude u cijelosti završena", kazao je Wolfowitz novinarima u Sarajevu gdje je boravio tijekom jednodnevnog posjeta BiH.

Odgovarajući na novinarsko pitanje Wolfowitz je istaknuo kako nikakva odluka o tome da Europska unija preuzme zapovjedništvo nad mirovnom misijom u BiH nije donesena, ističući da i donošenje takve odluke ne bi utjecalo na opredjeljenje SAD i NATO-a da zadrže svoju prisutnost u regiji.

Prije dolaska u Sarajevo i razgovora s članovima Predsjedništva BiH doministar Wolfowitz posjetio je američke vojnike smještene u bazi "Orao" kod Tuzle a zatim i Srebrenicu.

On je istaknuo kako srebrenička tragedija i danas predstavlja užasno upozorenje što ljudi mogu napraviti jedni drugima potvrdivši kako je cilj prisutnosti američkih i ostalih savezničkih postrojbi u BiH spriječiti da se takve tragedije ponove no ne samo to.

"Mi ovdje nismo samo u humanitarnoj misiji. Potpuno je jasno kako je stabilnost na Balkanu i dio rata protiv terorizma. Ovo područje više ne smije biti izvor nestabilnosti ni za Europu ni za svijet", kazao je Wolfowitz.

Krajnji je cilj zapadnih saveznika, kazao je američki dužnosnik, stvoriti uvjete da BiH postane istinski dio Europe i priključi se euro-atlantskim integracijama.

Pročitajte više