WTF! HRT pitao ljude kako objašnjavaju rupe nakon potresa, odgovore čitali u emisiji

Foto: Screenshot HRT

POVIJEST nas je već mnogo puta naučila da ono što se u nekom trenutku čini kao dno HRT-a već za nekoliko sati ili dana može postati još malo dublje. 

Javna televizija, koja je u nekoliko dana zaredala bizaran prilog u kojem se iskazuje fascinacija time što je djevojka iz Srbije u tri godine uspjela odlično savladati hrvatski jezik, gostovanje Željka Keruma na temu korupcije i jučerašnje dovođenje Vilima Ribića da priča o epidemiološkim mjerama, danas je novo dno dosegla na, ironično, temi rupa.

Večerašnja emisija Otvoreno bila je, naime, posvećena rupama koje se otvaraju u Mečenčanima kod Petrinje. I premda su s HRT-a u emisiju pozvali tri stručnjaka, seizmologa Krešimira Kuka i dva profesora s Rudarsko-geološkog-naftnog fakulteta Franju Šumanovca i Brunu Tomljenovića, jednostavno nisu odoljeli objašnjenje za prirodni fenomen potražiti među nasumičnim ljudima na Facebooku.

Na Facebook stranici Otvorenog ljude su pitali, nije šala, sljedeće: "Kako objašnjavate pojavu velikog broja dubokih rupa na području koje je pogodio potres?"

Pitamo vas: Kako objašnjavate pojavu velikog broja dubokih rupa na području koje je pogodio potres? ...

Posted by HRT Otvoreno on Thursday, February 4, 2021

Na HRT-u, kaže legenda, postoje nekakvi urednici, ali njima se ovo učinilo sasvim razumnim pa je sva ta objašnjenja s Facebooka netko onda marljivo prikupio. Voditelj je objašnjenja nasumično skupljenih ljudi s Fejsa koji "nisu geolozi, ali mogu pogledati" na koncu pročitao u emisiji.

Stručnjaci u studiju su tako od stručnjaka s Fejsa slušali, recimo, da rudnici nisu dobro zatrpani pa "se sada urušava zemlja u taj prostor". Jedno od objašnjenja HRT-ovih Facebook stručnjaka bilo je i da je nekada davno tu bio vulkan koji je "u dubini ostavio prazninu, sada se to popunilo i došlo do rupe koje mogu biti jako velike". Jedan od HRT-ovih stručnjaka s Fejsa rupe kod Petrinje je pak objasnio Panonskim morem, jedan frackingom, jedan podvodnim jezerom ispod sela, dok je jedan upozorio na moguće nastajanje vulkanskog čunja i zapitao se mjeri li netko plinove iz tih rupa...

Stvarni stručnjaci u studiju su se na ova tumačenja u nekoliko navrata nasmijali, a netko je od njih u jednom trenutku tijekom čitanja naglas rekao i "Oh my God" (o moj Bože).

"Puno čudnih zaključaka. Na području Mečenčana se nikad nisu crpili nafta i plin", komentirali su nakon što im je HRT servirao sva mišljenja njegovih nasumičnih stručnjaka s društvene mreže.

Ideja za HRT, drugi put bi mogli ljude na Facebooku pitati što misle zašto se Zemlja vrti oko Sunca ili zašto kad skočimo padnemo na zemlju.

Pročitajte više