WTO usuglasio smjernice za nastavak pregovora o svjetskoj trgovini

ČLANICE Svjetske trgovinske organizacije (WTO) dogovorile su se u nedjelju o nastavku pregovora o globalnoj trgovini, objavili su diplomati.

WTO je usuglasio okvirne smjernice za nastavak pregovora u Dohi, koji su bili neizvjesni nakon propale ministarske konferencije prošlog rujna u Cancunu u Meksiku.

Diplomati navode da bi uspješan ishod iduće runde pregovora mogao rezultirati ubacivanjem milijardi dolara u svjetsko gospodarstvo.

Usuglašene smjernice predviđaju ukidanje izvoznih subvencija za poljoprivredne proizvode i smanjenje uvoznih davanja diljem svijeta.

"Bogate su zemlje shvatile da trgovina poljoprivrednim proizvodima uz visoke subvencije nije slobodna trgovina", izjavio je indijski ministar trgovine Kamal Nath.

Po njegovim riječima, Sjedinjene Države, Europska unija i druge razvijene zemlje također će imati proračunske koristi od smanjenih subvencija.

"Ovo je nevjerojatno važno za Kanadu i cijeli svijet", rekao je kanadski ministar trgovine Jim Peterson. "Imamo povjesnu priliku riješiti se poljoprivrednih subvencija i otvoriti se svijetu, osobito zemljama u razvoju", dodao je Peterson.

Dogovor je uslijedio nakon preokreta u subotu kada je 20 ključnih zemalja pristalo na dokument kojim su utvrđene smjernice za nastavak pregovora u Dohi.

Njime se 147 članica WTO-a obvezalo na smanjivanje uvoznih davanja i državnih potpora u tri glavna područja međunarodne trgovine - industrijskim proizvodima, poljoprivredi i uslugama, kao što su telekomunikacije i bankarstvo.

Pročitajte više