Wunenburger: Avis o Hrvatskoj za sada ne postoji

ŠEF delegacije Europske komisije (EK) u Hrvatskoj, veleposlanik Jacques Wunenburger, u srijedu je opovrgnuo neka izvješća hrvatskih pisanih medija prema kojima će mišljenje (avis) EK o hrvatskoj kandidaturi za članstvo u Uniji biti pozitivno, ali uvjetovano.

"Mišljenje Komisije o hrvatskoj kandidaturi za članstvo nije gotovo. Avis za sada ne postoji. Izvješća u medijima nisu točna jer su neutemeljena", bio je izričit Wunenburger.

Šef delegacije EK u Hrvatskoj je rekao da je avis još u fazi nacrta, spomenuvši dio koji se odnosi na gospodarske čimbenike. "Što se tiče političkog dijela avisa, do te faze nismo još ni stigli", dodao je. Prema njegovim riječima, pozitivan, ali uvjetovan avis za Hrvatsku tek je jedan od mogućih scenarija, istaknuvši još jednom da političko poglavlje nije ni započeto.

Na upit novinara kako bi ocijenio raspoloženje unutar EK o izradi mišljenja o Hrvatskoj, Wunenburger je odgovorio: "raspoloženje takvo da ne bismo željeli negativan avis, nego pozitivan".

Wunenburger nije naveo precizniji vremenski okvir završetka izrade mišljenja, ogradivši se izjavom da bi avis trebao biti gotov u proljeće. Također je kazao da će EK izaći Hrvatskoj u susret ako zatraži dodatno vrijeme za izradu i objavu avisa kako bi bila sigurna u pozitivan ishod.

"Čak i kad je avis već na stolu, može ga se mijenjati. Mislim da će se o njemu odlučivati do posljednje minute", rekao je Wunenburger i podsjetio da odluka o mišljenju mora biti jednoglasna.

Govoreći o ispunjenju političkih kriterija, šef delegacije EK je istaknuo da je suradnja s Haškim sudom (ICTY) od ključne važnosti za dobivanje pozitivnog mišljenja Komisije. "Nitko ne može, recimo, kriviti Hrvatsku ako se Gotovina ne nalazi u Hrvatskoj, ali će Hrvatska morati dokazati da je učinila sve što je mogla da ga nađe", rekao je Wunenburger.

Na glavnoj haškoj tužiteljici Carli del Ponte je golem teret odgovornosti jer će ona procijeniti surađuje li Hrvatska na zadovoljavajući način sa Sudom, rekao je Wunenburger. Važno je, također, kako će se Hrvatska postaviti prema novim optužnicama koje je najavila del Ponte, zaključio je šef delegacije EK.

Pročitajte više