Wunenburger i Mimica o diplomatskom ratu između RH i Slovenije

ŠEF Delegacije Europske komisije u RH Jacques Wunenburger komentirao je u utorak u Zagrebu diplomatski rat između Hrvatske i Slovenije iznijevši svoje osobno mišljenje da su "trenutni događaji u ovom smislu doista zapanjujući".

"Mogu vas samo informirati da se trenutno u Bruxellesu vode konzultacije između Slovenije i Europske komisije. Ono što vam mogu reći je moje osobno mišljenje, a to je da su trenutni događaji u ovom smislu doista zapanjujući", rekao je Wunenberge.

Na novinarski upit da komentira izjave slovenske strane o tome da će razmisliti o daljnjoj potpori ulasku Hrvatske u Europsku uniju kao i da kaže može li Slovenija raditi probleme RH na tom putu, Wunenberger se suzdržao od izravnog odgovora rekavši kako on nije u poziciji da daje službeni odgovor na to pitanje.

Wunenberger je aktualno zaoštravanje odnosa Hrvatske i Slovenije komentirao nakon potpisivanja Sporazuma o financiranju programa CARDS za 2003. godine. Sporazum je u ime hrvatske vlade potpisao ministar za europske integracije Neven Mimica.

Ministar Mimica je, govoreći o hrvatsko-slovenskim odnosima i slovenskoj najavi da će razmisliti o svojoj potpori RH na putu u EU, izjavio kako Hrvatska vjeruje u sposobnost Europske unije da o svim pitanjima vezanim za proširenje i za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku donosi odluke na temelju suglasnosti, odnosno na temelju zajedničkih stajališta zemalja članica Europske unije.

"Konačan stav EU-a o hrvatskom zahtjevu za članstvom ovisit će o svim zemljama članicama Europske unije...a ne o stavu jedne članice Europske unije", istaknuo je Mimica.

On je podsjetio da je Hrvatska do sada samo izrazila namjeru da konzumira svoje međunarodno pravo proglašenja gospodarskog pojasa i da je izrazila spremnost da o načinu konzumiranja tog prava obavi razgovore sa zainteresiranim zemljama unutar Jadranskog bazena.

"Držimo da je to dovoljno za stvarni početak tih razgovora i da se razgovori trebaju voditi normalnim kanalima komunikacije između zainteresiranih zemalja, što je puno bolje nego te razgovore voditi sa svojim vlastitim veleposlanikom u Ljubljani", ocijenio je Mimica.

Pročitajte više